reuzenberenklauw

Waarom de reuzenberenklauw ook gedroogd gevaar oplevert

Op steeds meer plekken rukt de invasieve exoot reuzenberenklauw op. Wie ermee in aanraking komt, krijgt te maken met vervelende brandwonden. Maar ook gedroogd levert de plant gevaar op. Het is dan ook zaak de bloemen niet te plukken en te vervoeren.

Wolf in schaapskleren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de brandnetel merkt u niet meteen iets van de schadelijke eigenschappen van de reuzenberenklauw. De haartjes van de plant bevatten ‘furocoumarinen’, die onder invloed van licht op de huid na zo’n 24 uur brandwonden veroorzaken. Bij blootstelling aan zonlicht zijn de gevolgen daarom groot en krijgt u flinke brandwonden en blaren. Als de ogen met de plant in aanraking komen kan er zelfs blindheid optreden en inslikken van de plant is levensgevaarlijk. Daarom is hij een heuse wolf in schaapskleren. Eenmaal uitgebloeid (en volledig gedroogd!) levert hij geen gevaar meer op om verwondingen op te lopen, maar in potentie doet hij dan nog steeds veel kwaad.

reuzenberenklauw

Geen geschikte droogbloem

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een prachtige, indrukwekkende plant, met grote, witte schermbloemen, die eenmaal uitgebloeid nog steeds mooi zijn. Het kan dan ook aantrekkelijk lijken een exemplaar in een vaas te zetten, maar dat is geen goed idee. Ten 1e staat de plant op de lijst met schadelijke exotische planten en dieren en geldt er daarmee een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import.

Ten 2e zorgt het vervoeren van de uitgebloeide bloemen ervoor dat de zaden zich kunnen verspreiden, met het jaar erop nog meer reuzenberenklauwen tot gevolg. Die dan ook in de buurt van uw huis of zelfs in uw tuin kunnen opduiken. Ondanks dat de plantensoort niet verkocht mag worden, zijn ze in gedroogde vorm (in eerdere jaren) wel nog opgedoken bij bloemisten en woonwinkels. Komt u ze hier ook nog tegen, koop ze dan ook niet. Overigens mag de kleinere, inheemse berenklauw (Heracleum sphondylium) wel verkocht worden.

Jarenlang kiemkrachtig

De zaden van de reuzenberenklauw blijven jarenlang, tot wel 7 jaar, kiemkrachtig. De bloemschermen zitten er vol mee, dus zo gauw u in de natuur een exemplaar pluk en naar huis vervoert, verspreidt u die over een grote afstand. Dat betekent dat er in potentie weer heel veel nieuwe exemplaren opduiken. Die allemaal weer een gevaar kunnen opleveren voor nietsvermoedende voorbijgangers en (huis)dieren. Daarnaast is de plant slecht nieuws voor de inheemse natuur. Doordat de reuzenberenklauw zich zo sterkt uitbreidt, zorgt hij ervoor dat er niets anders meer op die plek kan groeien. Wat niet goed is voor de biodiversiteit.

Bestrijding

De bestrijding van de reuzeberenklauw is omslachtig, maar niet onmogelijk. Dit kan door hem weg te maaien voor er zaden worden gevormd, of door het vernietigen van de plant en het uitgraven van de wortelstokken. Ook kunnen schapen helpen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen en honden deert de furocumarine hen namelijk niet. Door de groeiplaats door te geven via waarneming.nl of via uw gemeente, kunnen ze gericht bestreden worden. Zelf aan de slag gaan is niet zonder risico, bescherm dan in elk geval de huid en ogen goed, maar laat het liever over aan professionelen of vrijwilligers, die er ervaring mee hebben.

reuzenberenklauw

(Bron: RTL Nieuws, Roomed, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie