Waar komen al die klaprozen dit jaar vandaan?
Publicatiedatum: 12 juni 2021
Langs de kant van de weg, in tuinen, in perken: de klaproos is dit jaar nog zichtbaarder dan anders. Hoe komt het dat deze bloem in 2021 zo talrijk is? De zomerhitte uit voorbijgaande jaren lijkt de reden.
Waarom zijn het er zoveel?
Klaprozen kunnen een stukje grond omtoveren tot een schitterend, rood bloemenpalet. In 2021 lijkt dat nog vaker te gebeuren dan normaal. Dit heeft volgens de Vlaamse bioloog Roosmarijn Steeman alles te maken met de warme zomers uit de jaren hiervoor, zo vertelt zij tegen het Belgische radioprogramma De wereld vandaag. “De voorbije zomers waren zeer warm, waardoor alle meerjarige planten in de bermen zijn afgestorven door de droogte. En die vrijgekomen ruimte heeft de klaproos duidelijk ingenomen.”
Pioniersplant
Dat juist klaprozen de vrijgekomen ruimte benutten heeft te maken met het feit dat het een echte pioniersplant is. Dat houdt in dat de klaproos het liefst tot bloei komt op plekken waar nog geen andere planten zijn. Als de grond dan ook nog een beetje omgewoeld is, zijn de omstandigheden helemaal ideaal voor de klaproos. Het is overigens geen kieskeurige plant, want veel voeding hebben zij niet nodig. Vandaar ook dat zij op vrijwel elk willekeurige plek naar boven kunnen schieten, mist er zaadjes aanwezig zijn. Die zaadjes kunnen overigens al tientallen jaren in de grond zitten voordat zij tot bloei komen. Het zaad van de papaver, zoals klaproos ook wordt genoemd, kan gezaaid worden, maar de grootste hoeveelheid wordt vervoerd door de wind. 1 klaproos kan tot 100 zaadjes bij zich dragen.
Eerste Wereldoorlog
De klaproos is naast een mooie plant ook het symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Vooral in Britannië wordt de bloem op die manier gezien. Dat komt omdat de klaproos de eerste bloem is die weer begint te bloeien op de gehavende slagvelden. Ook de rode kleur is symbolisch. Die staat voor de vele bloedvergieten die plaatsvinden tijdens deze oorlog. Wie weleens rond 11 november in Groot-Britannië is geweest, heeft de broches in de vorm van een klaproos vast voorbij zien komen op straat.
Uitzonderlijk?
Hoewel er in 2021 dus veel klaprozen te zien zijn, zijn ze in vergelijking met het verleden vermoedelijk ondervertegenwoordigd. Door de verstedelijking en het uitbreiden van de hoeveelheid landbouwgrond hebben de klaprozen minder plek om te groeien.
(Bron: VRT, Floron, AD)