eikenprocessierups

Hij is er vroeg en is gevaarlijk: de eikenprocessierups rukt op

We genieten momenteel van heerlijke warme dagen, maar de warmte kent ook een keerzijde. Want voor de eikenprocessierups zijn deze omstandigheden ideaal. Ze ontwikkelen zich sneller en verplaatsen zich in een rap tempo, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De rups is niet alleen vervelend voor de  eiken, ook mensen kunnen behoorlijk last hebben van dit beestje.

Rups van de nachtvlinder

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. In de maanden mei, juni en juli zitten deze behaarde rupsen op de eikenboom. Doorgaans gaan de rupsen in groepen, in processie, ’s nachts op zoek naar voedsel. “Normaal blijven ze overdag rustig in hun nestje onder de grond of in de boom, nu verspreiden ze zich meer”, zegt Arnold van Vliet van het kenniscentrum. Door de warmte vervellen de rupsen snel en gaan vervolgens op zoek naar een koelere plaats lager in de boom. Door het bewegen verliezen ze brandharen en die kunnen voor behoorlijk wat irritatie zorgen als mensen daarmee in contact komen.

Bestrijding

De eikenprocessierups laat zich elk jaar zien, maar de opmars van de rups dit jaar overvalt veel gemeenten in de bestrijding. Gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer. Bestrijding kan vroegtijdig door bespuiting en daarna door middel van het wegbranden of opzuigen van de rupsen en nesten. De hevige regenval van afgelopen dagen helpt ook niet bij de bestrijding. Door het water worden de rupsen en losse haartjes weggespoeld. Met droog weer kunnen deze vervolgens weer door de wind weggeblazen worden en voor problemen zorgen. Heeft u last van de eikenprocessierups in de tuin, dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Toch wordt afgeraden om om zelf te bestrijden en liever contact op te nemen met de gemeente.

Niet krabben maar spoelen

De ‘pijn’ zit hem in de vele kleine brandharen op de rups. Want zodra die haartjes in contact komen met de huid volgen de problemen. Ook losgeraakte haren van de rups zijn schadelijk, dus er hoeft niet eens contact met de rups zijn geweest om toch klachten te ondervinden. Het RIVM adviseert elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups te vermijden. Bezoekt u een natuurgebied waar de eikenprocessierups aanwezig is, zorg er dan voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga vooral niet op de grond zitten. Mocht u onverhoopt toch in aanraking zijn gekomen met de rups of haren krab en wrijf dan niet, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was kleding, indien mogelijk op 60 graden, direct na de aanraking. In principe moeten de klachten binnen 2 weken verdwijnen. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

(Bron: NOS/RIVM)

Geef een reactie