Vrees voor Italiaanse olijfpest in Nederland

Nederlandse toeristen die dit jaar naar Italië op vakantie gaan doen er goed aan om geen stekjes van olijfbomen mee naar huis te nemen. De land- en tuinbouworganisatie LTO waarschuwt hiervoor vanwege de xylella fastidiosa-bacterie, die in Italië voor grote problemen zorgt.

Miljoenen olijfbomen ziek

Sinds 2013 heeft de xylella fastidiosa-bacterie in het zuiden van Italië miljoenen olijfbomen ziek gemaakt. Zo’n 2800 vierkante kilometer boomgaarden zijn gerooid, een oppervlakte zo groot als Zuid-Holland. Ook op Corsica en in de buurt van Nice slaat de bacterie toe. Een van vakantie meegebracht stekje verhoogt het risico voor een uitbraak in Nederland en het kan sowieso een kwestie van tijd zijn dat de ‘olijfpest’ ook in Nederland opduikt.

200 plantensoorten

Volgens het LTO zijn er zo’n 200 plantensoorten gevoelig voor de bacterie. Samen met het ministerie van Economische Zaken en de Voedsel- en Warenautoriteit is een folder gemaakt waarin toeristen de waarschuwing krijgen geen plantmateriaal uit besmette gebieden mee te nemen.

Economische strop

Niet alleen tuinliefhebbers lopen het risico op zieke planten, de tuinbouwsector heeft ook grote vrees voor de bacterie. De maatregelen die dan genomen moeten worden zijn namelijk vergaand. Op last van de Europese Unie moeten alle planten binnen 100 meter van besmette bomen worden vernietigd. Bovendien wordt om de besmette plek een bufferzone van 10 kilometer in gesteld waarin 5 jaar lang geen planten mogen worden vervoerd. Veltmans van LTO: “Stel je voor dat zoiets in Aalsmeer gebeurt, dan ligt de bloemenveiling 5 jaar plat”.

Schade

In Italië lijden de boeren grote schade door de maatregelen. Natuurbeschermers zien daarnaast met lede ogen aan dat eeuwenoude olijfbomen uit voorzorg gerooid moeten worden. De EU wil echter geen enkel risico nemen. In Italië heeft de bacterie inmiddels ook oleanders aangetast en de vrees is dat de ziekte zal overslaan naar de kers en amandel. De schade voor de Italiaanse economie kan daardoor enorm oplopen. Gelukkig verspreidt de bacterie zich heel langzaam, wat hoop geeft dat het tij vanzelf keert.

Neemt u wel eens stekjes mee naar huis van vakantie?

(Bron: NOS)

Geef een reactie