Voorlente

Voorlente: de natuur loopt een maand voor

Bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes, speenkruid en elzen, in de natuur is de voorlente volop aangebroken. Doordat de temperatuur zowel in december 2018 als nu in januari boven gemiddeld is geweest, ligt de natuur inmiddels een maand voor op schema. Vooral mensen die last hebben van hooikoorts zullen gemerkt hebben dat de natuur volop tot leven gekomen is.

Heel zacht

December is met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden in De Bilt een zeer zachte maand geweest en ook januari is zeer zacht begonnen. De eerste 10 dagen van de maand heeft de gemiddelde temperatuur bijna 3 graden boven het gemiddelde gelegen. Mensen die last hebben van hooikoorts moeten daarom rekening houden met klachten door de pollen van hazelaars en elzen. Dat melden onder andere De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University.

Voorlente

De voorlente wordt steeds duidelijker zichtbaar. De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. De hazelaar is in december al op grote schaal in bloei gekomen, waardoor de piek van de eerste bloeiwaarnemingen waarschijnlijk op 31 december is komen te liggen. 50 jaar geleden is dat gemiddeld 15 februari (1940 tot en met 1968). Op 22 december is dan ook al gewaarschuwd voor hooikoorts tijdens de kerst. Het LUMC heeft op eerste kerstdag al veel elzenpollen geteld. De nachttemperaturen gaan de komende weken geleidelijk wat onder het vriespunt zakken, maar aangezien het overdag vooralsnog boven het vriespunt blijft, houden hooikoortspatiënten langer klachten, aangezien het dan langer duurt voordat de elzen zijn uitgebloeid.

Geef uw waarnemingen door

De piek van de eerste bloeiende sneeuwklokjes komt naar verwachting te liggen op 26 januari 2019. Normaal is 22 februari. Nature Today roept op om uw eerste waarneming van bloeiende sneeuwklokjes, hazelaar, gele kornoelje en speenkruid door te geven via Natuurkalender.nl en zo mee te werken aan het onderzoek van Wageningen University naar het effect van verandering in weer en klimaat op de natuur.

(Bron: ANP, Nature Today)

Geef een reactie