Volle maan: zien we die overal ter wereld tegelijk?
Publicatiedatum: 31 juli 2023
Een paar dagen per maand hebben we een volle maan. Is dat overal ter wereld te zien op hetzelfde moment? Of maakt het uit waar op aarde u zich bevindt?
Een rondje om de wereld
De maan heeft een maancyclus. Hij draait om de aarde in ongeveer een maand tijd. Zelf geeft de maan geen licht. Wat wij zien is de weerkaatsing van zonlicht op de maan, terug naar aarde. Dit heet het schijngestalte. Bij een volle maan staat de aarde precies tussen de zon en de maan in.
Wat wij zien van de maan
Hoeveel we van de maan zien, ligt er dus aan hoe ver hij in zijn rondje om de aarde zit. In onderstaande foto wordt dat verduidelijkt.
De maan onderaan de foto, geheel in het donker, wordt de nieuwe maan genoemd. Ook dan staat de maan precies tussen de zon en de aarde in, maar het licht wordt niet onze kant op weerkaatst. Daardoor is de maan nauwelijks zichtbaar.
De positie van de maan is overal hetzelfde
De positie van de zon en maan ten opzichte van de aarde is overal ter wereld hetzelfde. Daarom maakt het niet uit waar u bent, de volle maan is overal op hetzelfde moment.
Een blauwe (super)maan
De maan draait in ongeveer 29 dagen om de aarde heen. Het kan dus voorkomen dat er 2 volle manen in 1 maand zijn. De 2e wordt dan een blauwe maan genoemd. In augustus 2023 is dit weer het geval. Zowel op 1 als 30 augustus hebben we een volle maan. In dit geval is het ook nog eens een supermaan, omdat hij dichter bij de aarde staat dan normaal.
De invloed van een volle maan
Vaak wordt gezegd dat een volle maan invloed heeft op meerdere dingen. Vast staat dat de zwaartekracht van de maan verantwoordelijk is voor eb en vloed. En ook de hoogte van de getijden volgt de cyclus van de volle en nieuwe maan. Maar er zijn ook mensen die slechter slapen tijdens een volle maan. Of dit ook echt met elkaar te maken heeft, is niet wetenschappelijk vastgesteld.
(Bron: Quest, Weeronline, AD, archief. Foto’s: Shutterstock)