Verboden reuzenberenklauw is gewoon te koop
Publicatiedatum: 21 november 2019
Veel bloemisten en woonwinkels verkopen ze, en misschien heeft ook u weleens een gedroogde reuzenberenklauw ter decoratie in huis gehaald. Maar wat maar weinig mensen weten, is dat deze plantensoort helemaal niet verkocht mag worden. Waarom zijn er dan nog steeds reuzenberenklauwen te koop? En waarom mag dat eigenlijk niet?
Verboden plant
De reuzenberenklauw staat sinds 2017 op de lijst van de Europese Unie met plantensoorten die niet mogen worden verhandeld, gekweekt, geïmporteerd, gehouden of vervoerd. De reuzenberenklauw staat op deze lijst omdat de van oorsprong Aziatische plant voor veel overlast zorgt in de Nederlandse natuur. Inheemse planten worden weggedrukt door de reuzenberenklauw en mensen en dieren kunnen brandwonden oplopen wanneer zij in aanraking komen met de plant.
Gewoon te koop
Toch kunt u in veel tuincentra, woonwinkels en bij bloemisten gewoon gedroogde reuzenberenklauwen kopen. Deze worden vaak verkocht onder de naam berenklauw, wat een inheemse, veel minder schadelijke soort met kleinere bloemen is. Omdat de gewone berenklauw een inheemse soort is, is hij niet zo schadelijk voor andere inheemse plantensoorten in Nederland als de reuzenberenklauw is. Berenklauw mag, in tegenstelling tot reuzenberenklauw, wel gewoon verkocht worden.
6 jaar kiemkrachtig
Van de gedroogde variant die vaak wordt verkocht kunt u geen brandwonden meer krijgen, daarom lijkt het niet schadelijk dat deze decoratieve gedroogde bloem wordt verkocht. Maar de reuzenberenklauw is niet voor niets verboden, ook gedroogd kan de plant schade in de natuur aanrichten. Het zaad van de reuzenberenklauw is namelijk tot wel 6 jaar kiemkrachtig en in veel gedroogde takken is dit zaad nog aanwezig. Bij het oogsten en vervoeren van de takken kan het zaad zich gemakkelijk verspreiden, waardoor er meer reuzenberenklauwen op nieuwe plekken kunnen groeien.
Niet oogsten zonder toestemming
Om verdere verspreiding van de reuzenberenklauw te voorkomen, deelt Staatsbosbeheer boetes uit aan mensen die de planten zonder toestemming oogsten. Het is ook niet toegestaan op uw eigen terrein. Het in zijn geheel weghalen van de plant is wel toegestaan. Draag wel altijd beschermende kleding bij het verwijderen van een (reuzen)berenklauw.
Reuzenberenklauw of gewone berenklauw
Wilt u uw huis of tuin toch opfleuren met een mooie, gedroogde berenklauw? Let dan goed op of u echt een gewone berenklauw koopt, of dat het toch een reuzenberenklauw is. Als dat het geval is kunt u de gedroogde plant beter laten staan, want voor u het weet verspreidt u onbedoeld allemaal reuzenberenklauw zaden.
(Bron: Naturetoday, haagmedia)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zeer informatief artikel. Bedankt! Ik wist niet dat er ook nog een ‘gewone’ berenklauw bestaat. Wel een beetje jammer dan ik verder moest googelen om goed onderscheid te zien tussen de 2 soorten. Kan aan mij liggen natuurlijk 😉
yavannah.nl: Het scherm van de Gewone berenklauw heeft 15-45 stralen tegenover 50 tot 150 stralen bij de Reuzenberenklauw. Een ander belangrijk verschil is te zien bij de stengel: bij de Reuzenberenklauw is deze rood gevlekt, bij de Gewone berenklauw gewoon groen. De stengel is ruw en heeft diepe groeven.
Op “onze” parkeerplaats stond zo’n antifaoide plant type Supersoldier met zijn toevallig in de perken gevonden uzi (niet verwarren met dat israelische wapentuig). Hij maakte groot nieuws voor onze op de rechtse perkjes diep verdeelde game. Helaas ging dat dan wel weer naar de andere media daar wij moesten blussen na de hevige brand opgelopen door de brandwonden van deze planten (en anderen die onze panelen in de voortuin reeds geinfiltreerd bleken te zijn). Een roze tak van de bureautafelbloemen is verkoold, gewoon heel black, op wit dus… Hij kwam met een Label en een riep kreetjes als “2030” ofzo