Verbod plastic tasjes groot succes
Publicatiedatum: 18 april 2016
Sinds 1 januari 2016 geven winkeliers geen gratis plastic tasjes meer bij uw aankoop. Het verbod op de gratis plastic tas blijkt een groot succes, aldus Trouw.
Het tasjesgebruik is sinds het verbod op 1 januari van dit jaar fors afgenomen. Uit een rondvraag van de krant blijkt dat het gebruik van plastic tasjes minstens is gehalveerd. Sommige bedrijven spreken zelfs van een afname tot 85 procent.
Het verbod
Het verbod op gratis plastic tassen geldt onder andere voor winkels, horeca, benzinestations en musea. Behalve gewone plastic tasjes mogen ook tassen met een plastic voering of coating niet meer gratis worden meegegeven. Tassen die zijn gemaakt van hernieuwde grondstoffen of biologisch afbreekbaar zijn, vallen ook onder het verbod. Deze tassen zorgen namelijk ook voor zwerfvuil en het verspillen van grondstoffen. Papieren, stoffen en jute tassen mogen de winkeliers wel gratis meegeven. Deze tassen vallen namelijk niet onder het verbod.
Wanneer wel een plastic tas?
Er zijn enkele uitzonderingen op het verbod. Consumenten krijgen wel een gratis plastic tasje als het gaat om het beschermen van etenswaren, bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, rauwe vis of rauw vlees. Daarnaast mogen dunne gratis plastic tasjes als verpakking worden gebruikt om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om losse appels of broodjes.
Welke tas is wel goed voor het milieu?
Omdat de plastic tas grotendeels is verboden, gaan mensen op zoek naar een alternatief. Maar welke tas is er nu wel goed voor het milieu? TNO heeft in opdracht van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken een onderzoek uitgevoerd, waarin in totaal zo’n 20 verschillende draagtassen zijn onderzocht op milieudruk. Het onderzoek geeft informatie over de potentiële milieueffecten van de verschillende soorten draagtassen en hoe die zijn opgebouwd.
Ga voor duurzaam
Veel mensen kiezen al snel voor een papieren tas, als ze de gratis plastic variant achterwege moeten laten. Voor een papieren tas is echter meer materiaal nodig dan voor een plastic tas, om dezelfde draagkracht te krijgen. Ook gaat een papieren tas minder lang mee. Papier lijkt misschien milieuvriendelijker, omdat er geen grondstoffen voor worden gebruikt die op kunnen raken. Maar er is land nodig om bomen te laten groeien. En net als bij plastic is energie nodig voor de productie. Conclusie: voor het milieu is het de beste keuze om een eigen boodschappentas mee te nemen die u steeds opnieuw gebruikt.