Veluwse deltawerken
Publicatiedatum: 23 februari 2017
Deltawerken in de Veluwe? Toch wel. Minister Schultz van Haegen opent op donderdag 23 februari 2017 de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld, 15 kilometer ten zuiden van Zwolle.
Werking van de Veluwse deltawerken
De geul bestaat uit een 8 kilometer lange strook weilanden, variërend van 500 tot 1500 kilometer, en loopt vrijwel parallel aan de IJssel. Aan beide kanten van de strook zijn dijken aangelegd. In het zuidelijke uiteinde bij Veessen ligt de Kerkdijk, waar het inlaatwerk van de geul zit. De 60 kleppen onder de brug worden opengezet als de IJssel een waterstand van 5,65 meter boven NAP bereikt. Daardoor daalt de waterstand in de IJssel met 71 centimeter. Aan het noordelijk uiteinde van de strook ligt de Werverdijk. Achter de dijk ligt een kade, waar het uitlaatwerk zit. Iets voor de Werverdijk ligt aan zowel de westelijke als de oostelijke dijk een gemaal. Die gemalen pompen het restwater weg na gebruik van de geul.
Tegengeluiden
Niet iedereen in de omgeving Veessen-Wapenveld zat te wachten op de aanleg van de hoogwatergeul. “Er moesten 9 boerderijken voor de hoogwatergeul wijken,” zegt Jan Nitrauw, één van de actievoerders tegen de komst van de geul. “De bedrijven waren al zwaar getroffen door de MKA-crisis, en waren net weer aan het opbouwen. We waren bang dat het een speeltje van Rijkswaterstaat zou worden.” Nu, 10 jaar later, is ook Nitrauw van mening veranderd. “Door de discussie over klimaatverandering weten we veel meer over de noodzaak van dit soort maatregelen,” zegt hij. “Als ik er nu naar kijk, is er ook wel een soort trots. Het zijn toch een soort Veluwse deltawerken.”
Project
De watergeul is één van de 34 maatregelen van het project Ruimte voor de Rivier om de gebieden langs de Rijntakken beter te beschermen tegen overstromingen. De geul vermindert de kans op wateroverlast in Zutphen en Deventer aanzienlijk.
(Bron: NOS)