Veel overlast van muggen verwacht door warmte begin september, dit kunt u doen
Publicatiedatum: 13 september 2023
Waar we aan het begin van de zomer in 2023 nog weinig overlast van muggen hebben, wordt er een piek in overlast verwacht halverwege september. Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) verwachten dat de overlast toeneemt door de hoge temperaturen. We leggen uit hoe dit zit en we geven tips om overlast van muggen te voorkomen.
Eerst weinig regen, daarna veel
Eerder in het jaar, rond eind mei en begin juni, hebben we juist weinig regen gehad. Daardoor zijn er niet veel broedplaatsen voor de steekmuggen. In juli en augustus heeft het juist veel geregend, waardoor er ineens veel plek is om eitjes te leggen. De larven van muggen zijn na 4 weken volwassen, waardoor er nu dus een piek is met overlast.
Warm en vochtig weer is ideaal voor muggen
De komende periode blijft het warm en wat vochtig, ideaal weer voor de mug. De vrouwtjes gaan dan op zoek naar bloed en prikken ons dus vaker. Ook ontwikkelen de larven zich beter in warmere temperaturen dan bij koudere. Dus dat helpt nu ook niet mee. Wilt u de overlast van muggen in de gaten houden of zelf ook bijhouden? Dat kan via natuurnieuwswebsite Nature Today.
Wat kunt u zelf doen om overlast van muggen te beperken?
Zoals we al schreven, leggen muggen hun eitjes in stilstaand water. Als u aan een gracht of rivier woont, kunt u die natuurlijk niet weghalen. Maar als u emmers, plantenpotten of -schalen, een regenton of een vogelbadje heeft staan, komen muggen daarop af. Berg een emmer of pot op of zet het op zijn kop. Zorg bij een regenton dat deze goed afgesloten is, dan kunnen de muggen er niet in. Meer hierover kunt u in dit artikel lezen.
Wat helpt er juist niet tegen muggen?
Verder helpt het niet om een citronellakaars aan te steken, om te voorkomen dat muggen u prikken. Daar is in 2017 onderzoek naar gedaan. Wat wel helpt is om muggenspray met DEET te gebruiken of een natuurlijke spray zoals eucalyptusolie. Nog een fabel die we kunnen ontkrachten: het helpt niet om het licht uit te laten. Muggen komen namelijk niet op licht of donker af, maar op de geur van een persoon.
Wat helpt er tegen een muggenbult?
Een muggenbult is heel vervelend en kan ontzettend jeuken. Wat helpt er dan echt tegen een muggenbult? Een kruisje zetten en azijn erin sprayen niet. Maar uit onderzoek blijkt dat antihistaminica en koelen het beste werkt. De antihistaminica gaan de jeuk tegen en het koelen vermindert de zwelling. Bij de drogisterij zijn de pilletjes te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld cetirizine.
Knutten zorgen voor vervelende bulten
In de zomermaanden hebben we naast de gewone steekmug ook nog te maken met knutten. Dit zijn hele kleine muggen, die zich vooral in waterrijke gebieden laten zien. Ze kunnen venijnig steken. Met enorme jeuk als gevolg, net zoals een branderig gevoel en u kunt er zelfs een zwelling aan overhouden.
Op 12 september 2023 zit insectendeskundige Aglaia Bouma in Tijd voor MAX om te praten over de muggenoverlast. Bekijk hier het fragment terug.
(Bron: NOS, Nature Today, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik heb gemerkt dat het hygienische handzeep die verkrijgbaar was tijdens de covid epidemie, goed helpt tegen muggenbeten. Het bevat een desinfecterend middel.