Van lenteweer naar winters en andersom, hoe kan het weer zo snel omslaan?
Publicatiedatum: 20 januari 2023
In de 1e maanden van het jaar kunnen de weersomstandigheden vaak zeer snel omslaan. Verruilen we de ene week onze dikke winterjas voor een tussenjas, hebben we de week erop weer onze dikste jas nodig. Of andersom
Omslaan van lente naar winter en andersom
In 2021 hebben we in februari eerst te maken met sneeuw en strenge vorst. Waarna de temperatuur kort erna vervolgens oploopt naar terrasjesweer. In 2022 hebben we te maken met een zeer milde maartmaand, met een recordaantal zonuren. Maar maart roert zijn staart en april doet wat ‘ie wil. Het weer is omgeslagen en met winterse buien en lage temperaturen ronduit guur te noemen. In 2023 slaat het weer in januari om. Na lange tijd temperaturen ver boven gemiddeld en een ontluikende natuur, krijgen we van het ene op het andere moment toch weer winter. Hoe kan het weer zo snel omslaan?
Temperatuursprongen veelvoorkomend in de lente
Dat de temperatuur in korte tijd omslaat en grote dalingen en stijgingen laat zien is veelvoorkomend in de lente. VRT-weerman Frank Deboosere heeft berekend dat het sinds 1830 op meer dan 100 dagen is voorgekomen dat de temperatuur zelfs van dag op dag met minimaal 10 graden omhoog of omlaag gegaan is. Daarnaast hebben we de laatste jaren onder invloed van klimaatverandering te maken met een tendens dat er steeds vaker extremen en bijzondere situaties optreden.
Aangevoerde luchtsoort en hogedrukgebied
De sterke daling en stijging van de temperatuur heeft alles te maken met de aangevoerde luchtsoort en de invloed van hogedrukgebieden. Het maakt een enorm verschil of het stromingspatroon bijvoorbeeld uit het zuiden of uit het noorden of oosten komt. Wind vanuit het noorden of oosten voert in de 1e maanden van het jaar vaak nog erg koude (polaire) lucht mee. Met dalende temperaturen tot gevolg. Terwijl wind vanuit Spanje ook in de 1e maanden van het jaar al aangenaam zachte lucht meevoert. Zodoende kan het weer bij ons in Nederland in korte tijd behoorlijk omslaan.
(Bron: Nieuwsblad.be, Dagblad van het Noorden, archief. Foto: ANP)