Van duizendknoop tot draaigatje: waarom zijn invasieve exoten slecht nieuws?
Publicatiedatum: 16 juni 2022
Van 17 tot en met 26 juni 2022 wordt de Week van de Invasieve Exoten georganiseerd. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor de schade die invasieve exoten kunnen aanrichten. Wat zijn invasieve exoten? En waarom zijn ze ongewenst?
Gevestigd in Nederland
Op deze website alleen al vindt u verschillende artikelen over dieren en planten die we scharen onder de noemer ‘invasieve exoten’. Denk aan het draaigatje (een mier) de Japanse duizendknoop (een plant) en de Aziatische hoornaar (een soort wesp). Allemaal soorten die niet van nature voorkomen in Nederland, maar die zich door – al dan niet opzettelijk – menselijk toedoen toch hier hebben kunnen vestigen.
Waarom geven ze overlast?
Als zo’n exoot hier eenmaal is en zich verspreidt, kunnen ze overlast veroorzaken. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar het kan wel. De Aziatische hoornaar, bijvoorbeeld, eet graag honingbijen. Zij kunnen zelf bijenkasten binnendringen, die zij vervolgens leefroven. Hierdoor is deze hoornaar dus een bedreiging voor het Nederlandse ecosysteem. daarnaast kunnen ze ook steken.
Het draaigatje, een mier die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, is ook een ongewenste gast. Het draaigatje leeft in enorme kolonies, die soms wel bestaan uit miljoenen mieren. Als zo’n kolonie begint met graven, kunnen er stoeptegels en stukken grond verzakken. Ook kunnen de kolonies huizen binnendringen, wat natuurlijk niet fijn is. Ze wegkrijgen is een behoorlijke specialistische klus. Bovendien verdringen ze andere mierensoorten, wat niet goed is voor de biodiversiteit.
Ook de Japanse duizendknoop is niet bepaald welkom. De van oorsprong Aziatische plant heeft enorm sterke wortels, die zelfs door beton en metselwerk heen kunnen groeien. Ook verdringt deze plan inheemse soorten. Groeit de duizendknoop eenmaal in uw tuin? Deze plant wegkrijgen is niet makkelijk.
Exoot gezien? Meld het
Uiteraard zijn dit slechts 3 voorbeelden van invasie exoten; er leven er natuurlijk veel meer in ons land. Om goed in de gaten te houden hoe ze zich verspreiden, kunt u het melden als u een exoot heeft gezien. Op de website waarneming.nl, waar onder andere onderzoeksinstituut Naturalis aan verbonden is, vindt u een lijst met veelvoorkomende exoten. Door op de button ‘ik heb deze soort gezien!’ te drukken helpt u bij het monitoren van invasieve exoten in Nederland.
Op 16 juni 2022 besteedt het MAX-radioprogramma De MAX! aandacht aan de Week van de Invasieve Exoten. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: waarneming.nl, website Week van de Invasieve Exoten, KAD, archief. Foto: Shutterstock)