batterijen

Van brillen tot de kaasschaaf: dit wordt er gemaakt van lege batterijen

Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s batterijen ingeleverd in ons land. Veel van de stoffen uit die batterijen kunnen opnieuw gebruikt worden. Wat er vervolgens van wordt gemaakt? U kunt het (bijna) zo gek niet bedenken. 

5 miljoen kilo

Al jaren kunt u lege batterijen inleveren op aangewezen punten in winkels en milieustraten. In 2020 wordt er volgens Stichting Batterijen (Stibat) bijna 5 miljoen kilo ingeleverd.

Wat wordt ervan gemaakt?

Al deze ingeleverde batterijen gaan naar recyclebedrijven in Europa. Nadat ze zijn verwerkt, blijven er een aantal grondstoffen over die hergebruikt kunnen worden. Volgens Stibat gaat het om ijzer, lood, zink, mangaan, lithium, kobalt, nikkel en slak. Slak is een restproduct dat vrijkomt tijdens de productie van metalen.

Van deze stoffen worden vervolgens de meest uiteenlopende spullen gemaakt. Zo belandt het zink volgens Stibat bijvoorbeeld in nieuwe dakgoten en plantengieters, terwijl nikkel goed van pas komt tijdens het productieproces van nieuw bestek. Van het ijzer uit batterijen worden fietsen, kaasschaven of brilmonturen gemaakt. Het kobalt wordt verwerkt in nieuwe batterijen voor elektrische auto’s en slak wordt gebruikt bij de wegenbouw.

fietsaccu
Lees ook: Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen

Alle batterijen

Dit soort stoffen komen overigens niet alleen voort uit ‘gewone’ penlitebatterijen, maar uit vrijwel elke soort batterij die u kunt inleveren. Denk bijvoorbeeld aan knoopcelbatterijen uit fietslampjes of gehoorapparaten. Soms belanden dit soort kleine exemplaren met het product in al in de vuilnisvak, omdat de batterij niet altijd zichtbaar is. Toch is het verstandig om ze er altijd uit te halen en apart in te leveren, omdat ze anders niet juist worden gerecycled. Dat kan weer leiden tot het lekken van zware metalen als kwik of lood en dat is natuurlijk slecht voor het milieu, mens en dier.

Grotere exemplaren

Ook grotere batterijen kunt u kwijt in een inleverbak van Stibat. Batterijen van elektrische fietsen, oude fotocamera’s of mobiele telefoons kunt u bijvoorbeeld ook wegbrengen. Wilt u het apparaat waar de batterij uit afkomstig is ook kwijt? Stibat zamelt ook kleine, huishoudelijke apparaten in. Twijfelt u of de batterijen of apparaten waar u vanaf wilt in de inleverbak mogen? U kunt dit controleren op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De locaties van inleverbakken bij u in de buurt vindt u overigens op de site legebatterijen.nl, de consumentensite van Stibat.

(Bron: Rijksoverheid, Stibat, Milieu Centraal, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie