vogels

Tips om te voorkomen dat vogels tegen het raam vliegen

Met zoveel glas in ons land is het niet verwonderlijk dat vogels vaak tegen een raam vliegen. Helaas overkomt dit jaarlijks honderdduizenden vogels. Zo’n botsing overleven ze lang niet altijd. Wij hebben tips om te voorkomen dat ze zich letterlijk te pletter vliegen en wat u kunt doen als het toch gebeurt.

Redenen dat vogels tegen het raam vliegen

Met steeds meer verstedelijking delen we onze leefruimte vaker met dieren. In het geval van vogels vormen glazen ramen een risico. Zij kunnen dit glas namelijk vaak niet waarnemen. Zeker in het geval van ramen die bijvoorbeeld lucht of bomen weerspiegelen. Of bij ramen tegenover elkaar, zoals bijvoorbeeld in het geval van een overkapping. Waardoor ze denken dat ze een vrije doorgang hebben. Zeker als ze bijvoorbeeld in paniek wegvluchten voor een kat of een sperwer. In het voorjaar komt het voor dat mannetjes hun spiegelbeeld willen aanvallen, met een botsing tot gevolg. Als het donker is vormen verlichte gebouwen een gevaar. Het licht heeft een aantrekkende werking op vogels die zich ’s nachts verplaatsen en ze kunnen er ook gedesoriënteerd door raken.

Zo voorkomt u dat vogels tegen het raam vliegen

Het helpt niet tegen de weerspiegeling om binnen maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld planten of lamellen voor een raam te plaatsen. Het helpt wel om aan de buitenkant raamstickers te plaatsen. Dit kunnen kant-en-klare vogelstickers zijn, maar u kunt ook zelf bijvoorbeeld verticale of horizontale strepen maken. Het werkt vooral bij kleinere ruiten, in het geval van flinke lappen glas zult u de bestickering moeten herhalen. Bij glazen geluidschermen langs de wegen wordt tegenwoordig ook met beplakte beglazing gewerkt, wat het aantal bots-incidenten aanzienlijk vermindert.

Vindt u stickers op uw ramen niet fijn, dan kunt u ook kiezen voor (zelfgemaakte) hangers, die ook zo weer weg te halen zijn.

vogels

Horren zijn niet alleen handig om muggen en ander ongedierte buiten te houden, ze zorgen er ook voor dat de ruiten minder weerspiegelen. Vliegt er onverhoopt toch nog een vogel tegenaan, dan verkleint de hor de kans op een verwonding.

Plaats vogelvoer niet te dicht in de buurt van de ramen, zodat de aanvliegroute op veilige afstand blijft.

Laat de ramen in het voorjaar eventueel wat viezer, zodat ze minder weerspiegelen en ze geen rivaliserende mannetjesvogels aantrekken.

Doe ’s avonds het licht uit in vertrekken waar u niet bent of sluit de gordijnen of andere raambekleding. Ook in het geval van kantoorpanden helpt het om ’s nachts de verlichting uit te schakelen.

Ook kan worden gekozen voor vogelvriendelijke ruiten, die zijn voorzien van een speciale coating. Daardoor zijn ze goed zichtbaar voor vogels, maar mensen zien deze coating vrijwel niet.

gedode vogels
Lees ook: Tips voor minder gedode vogels door katten (tijdens het broedseizoen)

Wat te doen als er toch een vogel tegen het raam gevlogen is?

Door de harde klap kunnen vogels ter plekke sterven, maar soms overleven ze de botsing. Ze zijn dan erg suf en hebben vaak een hersenschudding. Laat ze daarom in alle rust bijkomen, zonder voedsel en water. Bijvoorbeeld in een kartonnen doos (met ademgaten) als de omgeving niet veilig is. Trek voor de zekerheid handschoenen aan als de vogel groot genoeg is om u te verwonden. Of zet een doos over de vogel heen, dan hoeft u er niet mee in contact te komen. Een wasmand met gaatjes werkt ook goed. Plaats er dan een handdoek overheen om het donker te maken, maar laat wel ademruimte over.

vogels

Controleer na 1 á 2 uur of het dier weer fit oogt en op zijn pootjes staat. Dan kunt u hem vrijlaten. Zo niet, neem dan contact op met een vogelasiel of de dierenambulance. Als u ziet dat het dier gewond is aan zijn pootjes of vleugels kunt u het beste meteen contact opnemen. Het is in Nederland verboden om wilde vogels in huis te houden, dus ga het dier niet zelf verzorgen. In het geval van een gestorven vogel kunt u dit doorgeven bij Sovon of bij geringde vogels aan het Vogeltrekstation.

(Bron: Vogelbescherming, Nature Today, Animals Today, wikiHow, Natuurpunt, Libelle)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Vogeltjes zijn best slim, zeker de jonkies in onze tuin. Als het nest is uitgevlogen, dan vliegen de jonkies vaak maar 1x tegen ons raam aan maar omdat ze nog niet zo goed kunnen vliegen overleven ze die ‘knalpartij’ prima. Ook gaan ze op zelf op onderzoek uit, want hoe zit dat eigenlijk met dat raam, waar kan ik er wel door? Heel leuk om te zien, het hele raam wordt dan besnuffeld of eigenlijk bebekt. Ons raam is meestal niet schoon, dat zal ook schelen. De tuinvogels [of vaste bewoners] hebben op een gegeven moment wel door hoe het in een tuin met huis in elkaar steekt. Ik vind het persoonlijk te ver gaan om een musje of mees naar de dierenambulance te brengen, als het na een hele poos niet wegvliegt, dan lost de natuur dat zelf wel op.