Superaardbeienmaan dient zich aan: waar komt de naam vandaan?
Publicatiedatum: 14 juni 2022
Wie de komende nacht naar buiten kijkt, kan een bijzonder fenomeen zien: een superaardbeienmaan. Wat is het? En hoe komt deze maan aan de naam?
Wat is een superaardbeienmaan?
Elke maand is het wel een keer volle maan, zo ook in juni. In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Supermaan
Een volle maan is in juni dus altijd een aardbeienmaan, maar waar komt de toevoeging ‘super’ dan vandaan? Dat refereert naar het feit dat de volle maan in juni tevens een supermaan is. De maan staat dan dichterbij dan op andere momenten, waardoor deze veel groter en feller lijkt. Als dit het geval is, spreekt men van een supermaan.
In de praktijk is de maan overigens niet groter of feller; dit is optisch bedrog. Het formaat van de maan verandert immers niet, maar de positie ten opzichten van de aarde dus wel. Omdat de maan in een ellips-vormige baan om de aarde draait, is deze soms een stuk dichterbij. Zoals u op de afbeelding hiernaast kunt zien is een ellips niet perfect rond.
In de nacht van 14 op 15 juni is de maan zo dichtbij als deze maar zijn kan. ‘Dichtbij’ is zo’n 357.000 kilometer. Dat is ongeveer zo ver als 9 keer op en neer van Utrecht naar Christchurch in Nieuw-Zeeland. Nog steeds best een afstand, dus.
Wanneer zichtbaar?
Supermanen komen overigens nooit alleen. Voor juli 2022 wordt er ook 1 voorspeld, omdat de maan dan ook nog vlakbij de aarde staat. Wilt u die van juni bekijken? Zoals gezegd kunt u deze zien in de nacht van 14 op 15 juni 2022. Het KNMI heeft een jaaroverzicht gemaakt waarop u precies kunt zien hoe laat de maan opkomt en weer ondergaat. Als u deze tijden aanhoudt, heeft u dus goede kans om de superaardbeienmaan te zien.
(Bron: Weeronline, archief, zonsondergang.info, KNMI)