Sterrenbeelden
Vandaag jarig? Dan bent u nog net een Ram. Binnen de westerse astrologie kennen we 12 sterrenbeelden. Maar wist u dat er in totaal 88 sterrenbeelden zijn?
Ontstaan
De oudste sterrenbeelden dateren al van vele duizenden jaren geleden. Maar wie ze ooit heeft bedacht is onduidelijk. In China hadden ze andere sterrenbeelden dan bij de Egyptenaren en de Grieken. De Inca’s en de Aboriginals kenden zelfs ‘donkere’ sterrenbeelden: de donkere stofwolken in de Melkweg. Volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling hebben wij in de loop van de eeuwen de sterrenbeelden van de Grieken overgenomen. Sommige zijn dus nog veel ouder. “Tegenwoordig is alles nauwkeurig vastgelegd en zijn er 88 officiële sterrenbeelden. Het beroemdste sterrenbeeld is de steelpan. Hij is altijd zichtbaar vanuit Nederland, als het donker en onbewolkt is. De officiële naam is de Grote Beer.”
Onmetelijke afstand
Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormt als men ze door lijnen verbindt. Ze horen dus niet altijd echt bij elkaar. We zien aan de hemel niet hoe ver een ster weg staat. Ze lijken dicht bij elkaar aan de hemel te staan, maar ze staan op heel verschillende afstanden en horen vaak niet bij elkaar. dat betekent ook dat sterrenbeelden eigenlijk maar schijnbaar zijn: vanuit een heel ander punt in het heelal zien ze er heel anders uit.
Vorm
De sterren bewegen door het melkwegstelsel en veranderen. In een mensenleven zien we daar niets van. Maar met heel veel geduld, zien we dat de sterrenbeelden in de loop van de tijd een beetje van vorm veranderen. “Wij zien nu andere sterrenbeelden dan de eerste homo sapiens van 200.000 jaar geleden”, aldus Govert Schilling.
Astrologie en sterrenbeelden
De bewegingen van de zon, maan, planeten en sterren langs de hemel heeft mensen van alle tijden gefascineerd. Naast het beschrijven van de hemellichamen en hun bewegingen, de astronomie, kende men bij de Babyloniërs en later bij de Egyptenaren en Romeinen betekenis toe aan hun posities aan de hemel. Deze betekenis werd gebruikt om bijvoorbeeld de toekomst van de staat, het slagen van de oogst, het stijgen van de Nijl of het lot van een heerser te voorspellen. Uit de oudere vormen van astrologie ontwikkelde zich in de westerse astrologie de geboortehoroscoop. Deze richt zich op karakteranalyses van individuen.
Wetenschapsjournalist Govert Schilling is op 20 april 2016 in Tijd voor MAX te gast over dit onderwerp.
Chat met Govert Schilling
Op 20 april 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten Govert Schilling over sterrenbeelden. Andere vragen worden niet beantwoord. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door Govert Schilling beantwoord. U heeft uiterlijk vrijdag 22 april 2016 antwoord op uw vraag.
U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Is het zuiderkruis ook een sterrenbeeld?
Zuiderkruis is zeker een sterrenbeeld en is vrijwel het hele jaar te zien op het zuidelijk halfrond.
ja, een mooi, klein sterrenbeeld aan de zuidelijke hemel. dat betekent dat het alleen vanuit de tropen of vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar is. vanuit nederland is het Zuiderkruis niet te zien.
Hallo meneer Schilling,
Caltech researchers hebben in januari bekend gemaakt dat er een negende planeet in ons zonnestelsel is. Vind u het niet tijd worden dat dit breed in de media in Nederland moet worden uitgemeten? Eigenlijk heb ik dus een off-topic vraag. Maar ik hoop dat u toch even de tijd neemt om hem te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Martijn
het nieuws over ‘planet nine’ heeft in nederland uitgebreid in de krant gestaan en is ook op radio en tv aan bod gekomen. overigens gaat het niet om een ‘ontdekking’, maar om aanwijzingen dat zo’n planeet zou *kunnen* bestaan. het wordt weer echt interessant als hij ook daadwerkelijk wordt gevonden – er wordt momenteel intensief naar gezocht.
heel leuk onderwerp. maar waar ik zo vaak over struikel is dat als er iets uitgelegd wordt dat er continu doorheen word gepraat vreselijk irritant en daar betrap ik de presentators steeds vaker op
mijn mening houdt je mond en luister wat diegene te vertellen heeft!!!