Spoelen we het toilet binnenkort met regenwater door in plaats van met drinkwater?
Publicatiedatum: 19 juni 2024
Er wordt de laatste jaren steeds vaker gesproken over een dreigend drinkwatertekort. In andere landen hebben ze er zelfs al mee te maken, maar ook in Nederland wordt het in droge periodes al regelmatig nijpend. Momenteel gebruiken we drinkwater onder meer om het toilet door te spoelen. Maar kan dat niet net zo goed met regenwater?
Terugbrengen drinkwatergebruik
Nederlanders gebruiken gemiddeld zo’n 130 liter water per dag. Maar liefst 30 tot 40 liter daarvan gebruiken we voor het doorspoelen van het toilet. Elke keer dat we het toilet volledig doorspoelen, verspillen we 6 tot 8 liter water. Het kabinet werkt aan een Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing. Het doel is om het dagelijkse drinkwatergebruik per Nederlander in 2035 terug te brengen naar 100 liter per dag. Regenwater gebruiken voor het toilet helpt bij het behalen van dit doel. In een eerder artikel geeft Meldpunt meer tips om water te besparen in tijden van een watertekort.
Verplichte waterputten
Het waterleidingsbedrijf Vitens pleit voor ‘watervriendelijk bouwen’. Ze zeggen dat het drinkwatertekort voor de toekomst grotendeels wordt opgelost door geen drinkwater meer te gebruiken voor niet consumptieve doeleinden. Om watervriendelijk te bouwen pleiten ze voor verplichte waterputten bij nieuwe woningen en renovatie van bestaande woningen. In Vlaanderen is dat al sinds 2004 verplicht. Deze waterputten verminderen het watergebruik van een huishouden gemiddeld met 40 procent. Dat komt doordat het opgevangen regenwater bijvoorbeeld gebruikt wordt om het toilet door te spoelen of de tuin te sproeien.
Het opvangen van het regenwater gebeurt meestal via het dak van de woning. Via de dakgoten en regenpijpen komt het regenwater in een opslagtank terecht. Ondergronds kan dat water in een regenwaterput worden opgeslagen, bovengronds in een regenton.
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er in 2023 ook in Nederland onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van het verplicht opslaan van regenwater bij nieuwbouwwoningen. Het grootste voordeel is dat het 30 tot 48 liter drinkwater per persoon per dag bespaart. Andere voordelen zijn dat het een toekomstbestendige manier van bouwen is en dat besparing gegarandeerd is bij verplichtstelling. Er zijn echter ook enkele nadelen, namelijk dat de aanleg van zo’n systeem eenmalig 4.000 tot 7.000 euro kost en dat verkeerd gebruik van het regenwater gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook benoemen de onderzoekers dat er maatwerk nodig is, omdat de omstandigheden per regio kunnen verschillen.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat besluiten naar aanleiding van dit onderzoek dat er verder onderzoek nodig is voordat er eventueel een verplichting komt.
Regenwater gebruiken voor toilet
U heeft een regenwatersysteem nodig om regenwater te kunnen gebruiken voor het toilet. Naast het opvangen, moet het regenwater naar aparte kranen leiden. Dit systeem valt niet aan te leggen zonder te breken, maar is wel makkelijk aan te leggen in een nieuwbouwhuis. Er is wel eenmalig een flinke investering nodig om zo’n systeem aan te leggen, maar op termijn bespaart het geld, aangezien regenwater gratis is. Andere voordelen zijn dat het beter is voor het milieu, u altijd water heeft in tijden van schaarste en dat er geen kalk in regenwater zit, waardoor u hoe dan ook geen last van kalkaanslag in uw wc-pot krijgt.
U kunt bij veel gemeenten subsidie krijgen voor het opvangen van regenwater. Vraag naar de mogelijkheden hiervoor binnen uw gemeente.
(Bron: Rijksoverheid, MAX Meldpunt, Vitens, VTWonen, Klimaatweb, Budgettank. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik weet dat een huis ombouwen naar regelwater voor beide toiletten veel breek werk en kosten geeft.
Wel in mijn Camper nu geen Chemo zooi meer, maar Compost of droog toilet genomen.
Wel altijd zitten en je plaste van voren en loopt gewoon riool in en achterom met zaagsel droog maken en stank gaat ook weg.
Ik heb nu Compost hoop en kreeg zelf bemeste groente uit mijn tuin, geen mest meer kopen, geen water voor doorspoelen en hoewel de aanschaf geld koste, voordeliger dan regenwater thuis aanleggen.
Deze Camping Droog toiletten zijn voordeliger dan U denkt.
Wel moet je ruime tuin hebben om je mest kwijt te kunnen dus geen flat 10 hoog of zo.
Ik gebruik al 12 jaar mijn afwaswater voor in de stortbak. Dat doe ik na afwassen in een emmer met deksel en zet de emmer in het toilet of douche.
Merk dit wel aan mijn water verbruik per jaar.
Sinds 3 jaar heb ik 2 opvang regenbakken v 35 liter hangen aan de regenpijpen. Ik heb een emmer met regenwater bij mijn toilet staan. Ik spoel me toilet daarmee door als ik geplast heb. Regentonnen zijn erg duur. Hoeft helemaal niet. Je hebt van die grote containers voor groenafval. In deze vang ik ook regenwater op door deze onder de regenbak te zetten die aan de regenpijp hangt. Allemaal wel primitief maar het bespaart veel drinkwater. Ik zou graag een opvangbak in de grond willen hebben, maar zelfs met subsidie veel te kostbaar.