spinselmotten

Spinselmotten zien er net zo gevaarlijk uit als eikenprocessierups, maar zijn ongevaarlijk

In de maanden mei of juni bedekken spinselmotten massaal bomen en struiken. De witte spinsels van de rupsen van de motsoort zien er misschien gevaarlijk uit, maar zijn dat gelukkig niet. Ook kan het gek genoeg geen kwaad dat ze in korte tijd elk beschikbaar blaadje opvreten. Bestrijden is dan ook niet nodig.

Ongevaarlijke spinsels

Soms komt het voor dat er meerdere struiken en bomen bij elkaar door de spinselmotten bevolkt worden. Dat geeft al gauw een wat spookachtig gezicht. Het witte spinsel van de rupsen is enorm sterk, maar niet plakkerig, ook al ziet het er wel zo uit. Het is bedoeld om de rupsen te beschermen tegen vijanden, die ze als een lekker hapje zien. Zoals vogels en sluipwespen. En ook al zijn de rupsen van de spinselmotten bedekt met haartjes, het gaat gelukkig niet om brandharen, zoals in het geval van de eikenprocessierups. Ze veroorzaken dan ook geen jeuk en andere vervelende klachten.

spinselmotten

Rupsen van spinselmotten

eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen

rupsen
Lees ook: Eikenprocessierups-seizoen is begonnen, maar welke rupsen zien we nog meer?

Geen schade voor de boom

De spinselmotten hebben een voorkeur voor bepaalde soorten groen, waaronder kardinaalsmuts, meidoorn, lijsterbes, appel, krent en wilg. Nadat ze een boom of struik compleet kaal gegeten hebben, verpoppen de rupsen en uiteindelijk verschijnen er 2 centimeter grote vlindertjes. Vanwege hun witte kleur met zwarte stipjes worden ze ook wel stippelmotten genoemd.

spinselmotten

Omdat het kaal vreten van de boom redelijk vroeg in het jaar gebeurt, kan een gezonde boom zich er weer goed van herstellen. Rond de langste dag, 21 juni, maken de bomen nieuwe bladeren aan en eind juni zitten de meeste kaal gegeten bomen dan ook alweer goed in hun blad.

In 2023 extreem veel rupsen van spinselmotten in de uiterwaarden

Rob Puijker, gids van IVN Natuureducatie, is wel wat gewend qua spinselmotten in de uiterwaarden bij Beneden-Leeuwen. Tegenover Omroep Gelderland laat hij echter weten dat wat er dit jaar gebeurt ook voor hem nieuw is. De wilgenbomen zijn compleet ingepakt en in elke boom zitten miljoenen rupsen. “Zo extreem als het dit jaar is, is het nog nooit geweest. Ik denk dat dat komt door de uitermate gunstige weersomstandigheden,” aldus de gids. Volgens Puijker kan het spinsel na een paar stevige buien ook zo weer weg zijn, maar vooralsnog is er geen regen van betekenis voorspeld.

Spinselmotten versus buxusmotten

Het voordeel is dat de spinselmot maar 1 keer per jaar in de vorm van een rups voorkomt en dan bomen kaal vreet. En niet zoals bijvoorbeeld de buxusmot meerdere keren per jaar. Hierdoor kunnen de aangetaste bomen goed herstellen. Terwijl de buxus op den duur uitgeput raakt en dood gaat, doordat de rupsen van de buxusmot de struik meerdere keren per jaar aanvreten.

buxus
Lees ook: Buxus redden of toch liever buxusvervangers? Dit zijn alternatieven

Spinselmotten bestrijden?

Spinselmotten komen veel in de natuur voor, maar soms duiken ze ook in de tuin op. Meestal worden ze pas ontdekt als het al te laat is. Een bestrijding met chemische middelen is niet mogelijk. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) meldt op de eigen website dat voor deze soort geen gewasbeschermingsmiddelen en/of biociden toegelaten zijn. Eventueel kunt u in het najaar de nesten verwijderen. Aangezien zich daar de eieren en jong uitgekomen rupsen voor het jaar erop in bevinden, voorkomt u dat ze het jaar erop terugkeren. Maar zoals gezegd kunnen ze geen enkel kwaad voor mens en groen, dus veel beter is het de natuur gewoon zijn gang te laten gaan en ze dus met rust te laten.

(Bron: WUR, VT Wonen, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Omroep Gelderland, Tuinadvies. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Paula NIJS says:

    Hoe kan de vijgenskeletteermot bestreden worden?

      MAX Vandaag says:

      Beste Paula NIJS, bedankt voor uw reactie. Over de vijgenskeletteermot hebben we helaas nog geen artikel. Wellicht dat we er in de toekomst aandacht aan besteden. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag