Sneeuw op de stoep? Dat kunt u misschien beter laten liggen
Publicatiedatum: 9 februari 2021
Misschien heeft u het al gedaan of bent u het nog van plan: het stoepje voor uw huis sneeuwvrij maken. Maar is het wel zo verstandig om dit te doen?
Gladder dan gedacht
Sinds 2007 zijn Nederlanders niet meer verplicht om hun eigen stoep schoon te vegen als er sneeuw is gevallen. U hoeft dit dus niet te doen, maar veel mensen doen het alsnog wel. De motivatie is meestal dat een sneeuwvrije stoep veiliger is, maar dat schijnt niet altijd zo te zijn. Zo is de onderste sneeuwlaag nu al bevroren en krijgt u dat bijna niet goed weg met de sneeuwschuiver. Door de sneeuw weg te halen maakt u de stoep dus eerder gladder.
Strooizout
Wat kan helpen om die laatste laag weg te krijgen is strooizout. Strooizout bevat allerlei stoffen die vorst en sneeuw kunnen ontdooien, waardoor ook de bevroren 1e sneeuwlaag verdwijnt. nadeel van strooizout is wel dat het bijzonder milieuonvriendelijk is. Het onttrekt vocht aan de grond en kan wortels en stammen van planten en bomen aantasten. daardoor wordt flora vatbaarder voor schimmels en andere ziekmakers. Ook voor eventueel passerende dieren is strooizout niet zo goed. Keukenzout is niet per se een alternatief, maar zand kan eventueel wel helpen. Hierdoor smelt sneeuw of ijs natuurlijk niet, maar de ondergrond wordt wel stroever.
Toch aan de slag?
Als u uw stoep toch sneeuwvrij wilt maken is het dus van belang om grondig te werk te gaan. gebruik bijvoorbeeld eerst de sneeuwschuiver en bezem daarna de restjes weg. Vervolgens kunt u aan de slag gaan met strooizout of zand. Keukenzout kan ook, maar dit dus even slecht voor het milieu en het is niet zo effectief als strooizout. Controleer in de dagen na het schoonmaken goed of er niet weer een gladde ondergrond ontstaat. Als dit wel het geval is kunt u opnieuw met zand of zout aan de slag gaan.
(Bron: BN DeStem, AD, Trouw, Univé, ANP)