schiphol

Schiphol gaat over op duurzame energie

Luchthaven Schiphol draait vanaf 1 januari 2018 volledig op duurzame energie. Momenteel is de energie die de luchthaven gebruikt al gedeeltelijk duurzaam. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het vliegveld volledig gaat draaien op windenergie die in eigen land is opgewekt.

Schiphol geef goede voorbeeld

Schiphol verbruikt samen met de andere vliegvelden in Nederland zo’n 200 gigawatuur aan stroom per jaar. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid die jaarlijks door 60.000 huishoudens gebruikt wordt. Door een overeenkomst te sluiten met energieleverancier Eneco wordt het gedeelte dat Schiphol verbruikt vanaf 2018 volledig duurzaam. Volgens Eneco-topman Jeroen de Haas is het heel belangrijk dat zo’n groot, Nederlands bedrijf overstapt op volledige duurzame energie: “Het is voor de energietransitie cruciaal dat het bedrijfsleven, veruit de grootste energieverbruiker, verduurzaming omarmt”, aldus De Haas tegenover persdienst ANP.

Eigen projecten

Door deals met bedrijven zoals Schiphol kunnen energiebedrijven investeren in meer duurzame vormen van energie opwekken. Denk hierbij aan de aanleg van windmolenparken. Het vliegveld steekt zelf ook al jaren geld in projecten die Schiphol voorzien van schonere energie. Zo staan er op het Panoramaterras 2 kleine windturbines die stroom opwekken. Hier zijn ook zonnepanelen aanwezig.

Naast zelf energie opwekken, doet de luchthaven er ook van alles aan om het energieverbruik te reduceren. Daarom zijn bijvoorbeeld een groot deel van de lampen in de lantaarnpalen vervangen door LED-lichten en is er een warmte-koudeopslag aangelegd. Deze vervangt grote koelmachines en luchtbehandelingskasten. Daardoor is er de afgelopen jaren een hoeveelheid energie bespaard die gelijk staat aan het jaarverbruik van 760 huishoudens.

Gebruikt u thuis duurzame energie?

(Bron: ANP, website Schiphol, Bart Brusse)

Geef een reactie