Saharazand in Nederland: hoe komt dat hier?
Publicatiedatum: 16 maart 2022
De kans is groot dat er woensdag de 16e of donderdag de 17e maart 2022 wat saharazand naar beneden dwarrelt in Nederland. Hoe komt dat zand uit de Afrikaanse woestijn hier eigenlijk?
Zandstorm
De Sahara is de grootste woestijn op aarde en bestaat ongeveer 31 procent van het volledige Afrikaanse continent. Dat is dus een gigantische hoeveelheid zand. Onder normale omstandigheden blijft dit zand liggen waar het ligt, maar af en toe steekt er een storm op. Als dit het geval is, kan het stof en zand tot wel kilometers hoog in de lucht terecht komen.
Richting Europa
Of het zand ook Nederland bereikt, ligt vervolgens aan hoe de wind staat. Als de wind vanuit het zuiden waait, wordt de lucht met het zand richting Europa geblazen en kan het ook boven Nederland terecht komen. In principe kan de atmosfeer het zand vasthouden, maar als het regent komt het naar beneden. Dan is het roodbruine, fijne zand te zien op tuinmeubilair, de auto of op ramen. Op de onderstaande video kunt u zien hoe de stofwolk vanuit de Sahara zich beweegt.
Wat als er geen regen komt?
Het saharazand- of stof komt dus enkel naar beneden als het regent in ons land. Wie de verschillende weersverwachtingen bekijkt, ziet dat de kans op een bui op de 16e of 17e niet enorm is. Ook als het niet regent, is het saharazand zichtbaar. Het laat zich dan vooral zien bij de zonsopgang- en ondergang. Het zand kleurt deze verschijnselen dan nog net iets roder dan normaal het geval is, zoals u op de foto hieronder kunt zien.
(Bron: Weer.nl, KNMI, YouTube. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is geen Sahara’zand’ wat hier naar beneden komt maar Saharastof. Zandkorrels zijn te zwaar om zo v.er in de lucht te blijven zweven. Maar dat neemt niet weg dat het best wel vervelend is