Regen, regen en nog eens regen: maar hoe ongewoon is dat in deze tijd van het jaar?
Publicatiedatum: 4 augustus 2023
Voor zonaanbidders lijkt de zomer van 2023 er eentje te worden om snel te vergeten. Vooral in de 1e augustusdagen regent het voortdurend, met een neerslagkans die zelfs de 100 procent aantikt. Maar is al die regen wel zo uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar?
Storm Poly
Na een uitzonderlijk warme, zonnige en droge junimaand begint juli 2023 onstuimig. Op woensdag 5 juli 2023 raast storm Poly, een van de zwaarste zomerstormen ooit, namelijk over het land. Het blijkt de opmaat tot een bovengemiddeld natte julimaand. De weerstations van het KNMI noteren uiteindelijk gemiddeldes van 110 millimeter neerslag (normaal 78 mm) en 61 neerslaguren (normaal 40 neerslaguren). De meeste neerslag is later in de maand juli gevallen, op het moment dat voor veel Nederlanders de vakantie begint.
Van 3Daagse naar regen op de Via Gladiola
Het is een wereld van verschil met de hitterecords uit juli 2022. De Nijmeegse 4Daagse illustreert het contrast tussen beide julimaanden. In 2022 besluit de organisatie nog om de 1e wandeldag te schrappen, omdat het dan simpelweg te heet is. De editie van 2023 is weer een echte 4Daagse en tijdens de doorkomst op de Via Gladiola zijn er zelfs regenbuien.
Wijkt juli 2023 af van de gemiddelde julimaand in Nederland?
Maar afgezien van de regenval is juli 2023 een redelijk normale zomermaand. Met 213 zonuren zitten we net onder het gemiddelde van 220 per maand. De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 18,1 graden Celsius. Dat lijkt fris voor deze tijd van het jaar, zeker als we terugdenken aan de weerberichten uit Zuid-Europa. Maar normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in juli 18,3 graden. Wel zijn de zeeën en oceanen een stuk warmer dan gewoonlijk.
Regen in augustus, is dat gebruikelijk?
De overgang van juli naar augustus 2023 heeft geen beter weer gebracht. De regen blijft maar vallen en op sommige dagen is er dus 100 procent kans op neerslag. Dat percentage is uiteraard aan de hoge kant, maar verder zijn buien in augustus ook niet zo ongebruikelijk. We zitten immers in de Hondsdagen, de warmste periode van het jaar, waarin er ook snel (onweers)buien kunnen ontstaan. Volgens de weersverwachtingen komt er in de 2e helft van augustus pas een kentering.
Niet 2023, maar 2022 is de uitzondering
Het verschil met 2022 is opnieuw groot. Augustus 2022 gaat de boeken in als een extreem zonnige maand, met gemiddeldes van 20 graden Celsius (normaal 17,9), 289 zonuren (normaal 205) en 23 millimeter neerslag (normaal 83 mm, al zijn er grote lokale verschillen) en een landelijke hittegolf. Maar dit is dus niet hoe een gemiddelde augustusmaand in Nederland verloopt. Of augustus 2023 het gemiddelde van 8 zomerse dagen (25 graden) per maand nog gaat aantikken, moet aan het einde van de maand blijken.
Conclusie
De zomermaanden van 2023, met name juli en augustus, zijn in Nederland dus een stuk natter dan gewoonlijk. Het contrast met 1 jaar eerder is dan ook groot, maar de zomer van 2022 is juist de uitzondering. Want qua temperatuur en zonuren verloopt de zomer van 2023 niet anders dan andere zomers. Alleen de timing is wat ongelukkig, aangezien de meeste regen tijdens de vakantieweken is gevallen. Het is goed voor de plantjes en het grondwaterpeil, zullen we maar zeggen…
(Bron: Archief, MAX Magazine, MAX vakantieman, Algemeen Dagblad, NOS, KNMI, Weeronline. Foto: Ramon van Flymen/ANP)