Pas op voor Berenklauw!

Momenteel zijn er op veel plekken in Nederland weer torenhoge Berenklauwen te vinden. Een op het oog zo onschuldige plant, maar aanraking veroorzaakt ernstige brandwonden bij zowel mens als dier. Uit de buurt blijven dus!

Wolf in schaapskleren

De plant is een wolf in schaapskleren, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld de brandnetel merkt u in 1e instantie niets van de schadelijke eigenschappen van de plant. De haartjes van de plant bevatten ‘furocoumarinen’, die onder invloed van licht op de huid na zo’n 24 uur brandwonden veroorzaken. Bij blootstelling aan zonlicht zijn de gevolgen daarom enorm en krijgt u flinke brandwonden en blaren. Als de ogen met de plant in aanraking komen kan er zelfs blindheid optreden en inslikken van de plant is levensgevaarlijk!

Waarschuwing

kokNiet te geloven dus eigenlijk dat er niet meer aan de bestrijding en voorlichting gedaan wordt, want vooral dieren en kinderen lopen gevaar. Maar ook elke nietsvermoedende voorbijganger, die de plant aanraakt of erger. De zoons van Zamarra Kok, van 7 en 9 jaar, liepen afgelopen weekend bijvoorbeeld tweedegraads brandwonden op door de plant. De bezorgde moeder waarschuwt iedereen met een oproep op Facebook.

Schapen

De bestrijding van de Berenklauw is erg lastig. Als ze worden verwijderd is er een grote kans dat ze zelfs nog heviger terugkeren. Gelukkig is gebleken dat het inzetten van schapen kan helpen. Schapen ondervinden geen overlast van de plant en kunnen er veilig van eten. Dit zorgt ervoor dat de planten in de kiem gesmoord worden en niet kunnen uitgroeien tot gevaarlijke exemplaren.

Herkennenberenklauw_bloeiend_shutterstock

De Berenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een 90 cm tot 1.50 m hoge, vaste plant en hij bloeit van juni tot oktober met witte schermen van bloemen. Hij komt veel voor langs dijken, wegen en bosranden, maar duikt ook steeds vaker op in woonwijken.

 

 

Staan er bij u in de buurt Berenklauwen?

Geef een reactie

Reacties (3)

    Jos Theuns says:

    hele gemeente Brunssum staat vol de gemeente doet niks

    peter64juitede says:

    dit is de verantwoordelijkheid van de gemeentes.
    die moeten voor het verwijderen zorgen
    mooi werk voor mensen met een taakstraf

      BIJBLOEM says:

      Met goede handschoenen aan. Kan je in stukken afknippen.
      In zak doen of emmer. Die dan legen en bij het restafval?
      Kan je misschien wel inzetten om een terrein af te bakenen in de zomer.
      Valeriaan en andere schermbloemen lijken er op, maar zijn veel kleiner.
      Zelfs koriander, anijs hebben zulke bloemen, maar dan heel klein.

      Hoe inheems is die plant?
      Zou ik ook wel eens willen weten.