Paddenstoelen zien in de natuur? Tip: in het Waterloopbos staan er honderden
Publicatiedatum: 19 oktober 2020
Het Waterloopbos in de Noordoostpolder van Flevoland is jaarrond een interessante plek om te bezoeken. Tijdens de vroege herfst is er een extra reden dit rijksmonument te bezoeken. Honderden bijzondere en kleurrijke paddenstoelen zijn er dan te zien.
Coronabestendig uitje
In coronatijd is een wandeling in de natuur sowieso al een weldaad. Wij brengen op zaterdag 17 oktober 2020 een bezoek aan de natuuroase bij Marknesse. Ondanks dat het herfstvakantie is en het parkeerterrein vol geparkeerde auto’s staat, is het op dat moment in het bos zelf goed te doen qua drukte en afstand houden.
Over het Waterloopbos
Tegenwoordig is het Waterloopbos een natuurgebied, maar eerder heeft het dienst gedaan als Waterloopkundig Laboratorium. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van water en Nederland heeft de wereldwijde bekendheid op het gebied van water te danken aan het onderzoek dat in het bos plaatsgevonden heeft. Vanaf begin jaren 50 is er door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar onder andere de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. U komt onderweg dan ook verschillende waterloopkundige modellen van over de hele wereld tegen. Zoals de voormalige Deltagoot. In het verleden heeft het dienst gedaan om het effect van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers te onderzoeken. Nu is het omgevormd tot een monumentaal kunstwerk van 200 meter lang.
Paddenstoelen-paradijs
Het Waterloopbos ligt op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee en de vochtige omstandigheden en verschillende soorten grond hebben het in een natuuroase veranderd voor planten en dieren. De omstandigheden voor paddenstoelen zijn er zeer gunstig. Tijdens het wandelen van de Havenroute kunt u honderden verschillende paddenstoelensoorten tegen komen. Zoals de groene knolamaniet, boleten, elfenbankjes, nevelzwammen en de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen. Hieronder ziet u een selectie van de paddenstoelen die wij tijdens onze wandeling tegen gekomen zijn. Veel paddenstoelen zijn eenvoudig vanaf het pad te bewonderen, maar geef uw ogen zeker goed de kost en speur ook wat verder het bos in, om bijzondere exemplaren te spotten.
Praktische informatie
U kunt uw wandeling langs de Havenroute beginnen vanaf het parkeerterrein bij Voorsterweg 34, Marknesse. Vlak daarbij ligt restaurant en bezoekerscentrum Het ProefLab. Het restaurant is momenteel vanwege de coronamaatregelen gesloten, maar de toiletten zijn (gedurende de openingstijden) open en er kunnen eventueel dranken en gerechten afgehaald worden. Rijksmonument Waterloopbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn 2 drempelvrije routes, geschikt voor rolstoel. Voor de havenroute volgt u de witte pijlen (3 km). Dichtbij gelegen ligt ook nog de route Sporenpad, Voorsterbos bij Kraggenburg (2,8 km), met als vertrekpunt de parkeerplaats aan de Leemringweg. Wij hebben die route zelf niet gelopen, maar Natuurmonumenten geeft aan dat dit ook een paddenstoelenparadijs is, waar 800 van de 3.500 paddenstoelen die Nederland rijk is voor komen.
In 2016 vertelt André Donker, voormalig boswachter bij Natuurmonumenten, bij Tijd voor MAX ook over het bijzondere natuurgebied. Bekijk het filmpje.
Lees ook: waarom komt u paddenstoelen alleen tegen in de herfst?
Paddenstoelen plukken? Niet altijd een goed idee.
(Bron: Natuurmonumenten, archief. Foto’s: Richard Rietbergen)