Overlast van steenmarters in huis of in uw auto: wat kunt u eraan doen?
Publicatiedatum: 19 april 2023
Sinds de jacht op steenmarters is verboden, neemt het aantal sterk toe in Nederland. En dat kan gevolgen hebben voor woningen, auto’s en zelfs een enkel voetbalstadion. Waar komen steenmarters wel en niet op af? En wat kunt u doen aan de overlast van deze beschermde diersoort?
Hoe vaak komen steenmarters voor in Nederland?
Steenmarters zijn nachtdieren en horen bij de familie van marterachtigen, net als bijvoorbeeld dassen, otters en wezels. Ze zijn vrijwel overal op het Europese vasteland te vinden. In Nederland komen steenmarters vooral voor in Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg, de provincies aan de oostgrens dus. Maar buiten de Randstad kunnen ze vrijwel overal wel zitten, zelfs op de Waddeneilanden. Officiële cijfers zijn er nauwelijks, maar de steenmarter is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw bezig aan een sterke opmars. “Doordat de leefomstandigheden gunstig zijn, zal hij zich verder blijven verspreiden”, aldus Robin de Vries van Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) tegenover De Stentor.
Waar duikt de steenmarter het vaakst op?
In 2014 haalt de steenmarter landelijk het nieuws. Tot 2 keer toe verstoort een exemplaar een voetbalwedstrijd, door het kunstgrasveld van Heracles Almelo op te rennen. Volgens de Zoogdiervereniging is de steenmarter een cultuurvolger, die meeprofiteert van de menselijke samenleving. Niet alleen in bos- en rotsachtige gebieden, ook in dorpen en steden komen ze steeds vaker voor. In de stedelijke gebieden kunnen ze aan voedsel komen en zijn er genoeg verstopplekjes. Daarnaast zijn ze aangetrokken tot elektrische kabels, zoals de camerasnoeren in een voetbalstadion. Van waterrijke gebieden houdt de steenmarter juist niet.
Welke overlast kan de steenmarter veroorzaken?
Steenmarters kunnen in tussenruimtes van uw woning, maar ook onder de motorkap van uw auto op avontuur gaan. Als een steenmarter bij u in de buurt kabels aantreft, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo zijn er in maart 2023 meerdere meldingen in Apeldoorn, van aangevreten autokabels en andere overlast. Eerder zijn er Groningen, de Achterhoek en Zuid-Limburg zelfs stroomstoringen geweest, nadat een steenmarter kabels bij de netbeheerder heeft doorgeknaagd. Ook het isolatiemateriaal van auto’s of woningen is niet altijd veilig. Daarnaast bakenen steenmarters hun territorium af met urine. Geen prettig idee als dit in de spouwmuren of kruipruimtes van uw woning achterblijft…
Hoe kunt u deze overlast bestrijden?
Op Texel en in Friesland heeft de opkomst van de steenmarter voor andere dieren al helemaal een keerzijde. Dit dreigt ten koste te gaan van lepelaars, grutto’s, blauwe kiekendieven en andere vogelsoorten. Maar steenmarters zijn beschermde diersoorten en bestrijding is alleen mogelijk als daar speciale toestemming voor is. “Hier staan enorme hoge boetes op en mogelijk zelfs gevangenisstraf”, reageert een woordvoerder van de gemeente Texel tegenover NH Nieuws. “Het overtreden van de Wet Natuurbescherming valt onder de economische delicten, waarvan de boetes tot in de tienduizenden euro’s kunnen oplopen.” Iets vergelijkbaars geldt voor het weghalen van vogelnesten in uw tuin. MAX Meldpunt legt in dit artikel uit wanneer u daar en wel geen boete voor kunt krijgen. In februari 2023 staat de rechtbank het afschieten van maximaal 200 steenmarters overigens wél toe, ter bescherming van de grutto in Friesland.
Hoe kunt u overlast van steenmarters voorkomen?
Ook thuis kunt u niet zomaar de strijd aangaan met steenmarters. “Mits je een ontheffing hebt, mag je hem vangen. Maar dan moet je hem uitzetten in zijn territorium. Dus dat schiet per saldo niet heel veel op”, vertelt Jan van der Linde van het bedrijf Kinnef Plaagdiermanagement, voor de camera van De Stentor. Uiteraard kunt u uw woning wel ondoordringbaar (laten) maken voor steenmarters. De meest logische oplossing is het aanbrengen van metalen platen, voor de openingen waar de steenmarter naar binnen kan. Onder de motorkap van uw auto kunt u een rooster van kippengaas kwijt, zodat de steenmarter niet bij de kabels kan. Verder zijn er inbouwapparaten die vanuit uw auto ultrasone geluiden produceren. Als er bij u in de buurt steenmarters zijn, vraag dan bij uw garage om advies.
Is de steenmarter ook nuttig voor de mens?
Woordvoerders van de Zoogdiervereniging spreken tegenover De Stentor van de ‘opruimers in de stad’. De steenmarter bewijst de mensen wel degelijk een dienst, stellen zij. Zo voeden de dieren zich met onder meer muizen, ratten en andere plaagdieren. Maar ook etensresten die mensen achterlaten, gaan er wel in bij de steenmarter.
(Bron: Zoogdiervereniging, ANP, De Stentor, ESPN, Vroege Vogels, Noordhollands Dagblad, NH Nieuws. Foto: Wim Claes/Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij hadden een marter op zolder. Radio aangezet en afgestemd op hilversum3, Marter voelde zich gestoord en was vertrokken.
Groetjes, Henky.
Wat ook goed helpt is een schoteltje spiritus onder je motor zetten
Heb het meegemaakt in spanje waar de kabels ook werden doorgevreten
Spanjaard gaf deze tip
Daarna geen doorgevreten kabels meer gehad
Doordat we steeds”viezer” worden (slechte afvalverwerking; rotzooi op straat) zal de populatie ratten en muizen zich uitbreiden. Hun natuurlijke vijand zijn de steenmarter en bijv. de Das. We zijn dan wel blij dat deze populatie zich ook uitbreid, maar hebben niet in de gaten dat dit een tot overlast kan worden ( holen onder de spoorlijn en in de dijken.) Uiteindelijk brengen we dus onze eigen veiligheid in gevaar door ons gedrag. We denken tot overmaat van ramp dat de natuur zich “hersteld” Maar deze wordt juist ontwricht door ons eigen asociale gedrag.