Overlast door houtkachels en open haard wordt gemeentelijke bevoegdheid
Publicatiedatum: 16 december 2016
Veel mensen genieten van een houtkachel of open haard in huis, maar het zorgt ook voor heel veel overlast. Mensen vinden het stinken of worden er zelfs behoorlijk ziek van. Tot nu toe konden gemeenten daar weinig tegen doen, maar op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat het Platform Houtrook de overlast van houtstook voor burgers nu onderzoeken en mogelijke oplossingen in kaart brengen.
Gemeentelijke bevoegdheid
Op donderdag 15 december is er overleg geweest tussen de vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Stichting Houtrookvrij, het Longfonds, GGD’s en houtkachelfabrikanten. Afgesproken is dat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2019 de aanpak van houtstook een gemeentelijke bevoegdheid wordt. Ook krijgen gemeenten lokale afwegingsruimte via het omgevingsplan. Nu is het nog lastig als gemeenten willen handhaven op overlast door houtrook, omdat onduidelijk is wanneer het schadelijk is voor de volksgezondheid en wanneer ingrijpen noodzakelijk is. Ook hebben gemeenten nu onvoldoende juridische mogelijkheden om te kunnen handhaven.
Fijnstof
Ongeveer 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Bij het stoken van hout komen stoffen zoals fijnstof vrij, die nadelig zijn voor de gezondheid. Auto’s zijn steeds schoner geworden en houtrook is nu de belangrijkste bron van fijnstof. Via ramen, deuren of ventilatieroosters dringt de rook huizen binnen en in een onderzoek dat eerder dit jaar gedaan is liet Milieu Centraal weten dat 1 op de 10 Nederlanders grote last heeft van buren die een houtkachel of open haard stoken. Bijna de helft van de 700 ondervraagden vindt vuurtjes stinken. Volgens de milieu-organisatie hebben de mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen vaak gezondheidsproblemen.
Ernstige klachten
De noordelijke GGD’s hebben eind 2015 in samenwerking met de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan bij gezinnen met ernstige klachten door houtrook afkomstig van de buren. In veel gevallen was de hoeveelheid fijnstof in huis te groot. Houtrook kan leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid.
Kankerverwekkende en giftige stoffen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde in 2011 dat fijnstof afkomstig van houtrook tot een vergelijkbare ontsteking in de longen kan leiden als verkeersgerelateerd fijnstof. Qua dna-schade lijkt fijnstof van houtverbranding zelfs schadelijker. Ook het Longfonds onderschrijft dit. “Als een open haard 2 uur brandt, stoot je evenveel fijnstof uit als bij een autorit van Amsterdam naar Milaan”, zegt directeur Hendrien Witte van de patiëntenvereniging van het Longfonds op de website van de NOS. Ook komen bij het stoken van hout kankerverwekkende en giftige stoffen vrij, zoals koolmonoxide.
Zelf maatregelen nemen
Door schoon te stoken, het tijdig laten vegen van het rookkanaal en rekening te houden met weersomstandigheden, zoals mist, kunnen particulieren zelf al een deel van de overlast verminderen. Sommige gemeenten geven al actief voorlichting hierover, zoals Den Haag, Laren en Zeist. Met informatie over schoon stoken worden inwoners bewust gemaakt van het belang hiervan.
(Bron: ANP, NOS, agriholland.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
mijn buren stoken ook hout waar verf en andere bestanddelen op zitten want de stank is af en toe niet te harden je kunt geen raam open zetten als ze aan het stoken zijn , maar ja je wilt geen ruzie met je buren en als je er eens wat van zegt ben je een zeurpiet dus laten we het maar zo
maar gezond is het niet
Hallo Spooky,
Wordt toch de hoogste tijd dat je er iets aan gaat doen. Als tenminste je gezondheid je lief is.
Hartelijke groet
Jos Merks
Onder het kopje: Zelf maatregelen nemen staat beschreven:
“Met informatie over ‘schoon’ stoken worden inwoners bewust gemaakt van het belang hiervan.”
Laat mij u even uit de droom helpen. SCHOON stoken bestaat niet. Het is hooguit MINDER SMERIG stoken.
Bij het verbranden van hout of houtpellets komen ALTIJD voor de gezondheid schadelijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine PAK’s e.d. zowel binnenshuis als dat het via uw schoorsteen naar buiten gaat en bij uw buren naar binnen komt. De rook is zwaarder dan lucht en daalt dus zodra het afkoelt en komt via kieren, ventilatieroosters of soms zelfs wordt het aangezogen indien men mechanische ventilatie heeft, zoals dat vaak in nieuwbouw voorkomt. ook kunt u er hart- en vaatziektes van krijgen en kunt u luchtwegproblemen ontwikkelen. Er is maar één echte oplossing en dat is NIET STOKEN. Kies voor WTW, elektrisch of gas.
Veel informatie vindt u op houtrook.nl of houtrookvrij.nl of bij het longfonds.
De oplossing is simpel.
Geen houtstook verbod, iedereen mag stoken.
Maar wel even bij je gemeente een (stook) milieuvergunning aanvragen, net zoals je een kapvergunning aanvraagt. De aanvraag wordt in het lokale krantje gemeld en buren kunnen bezwaar maken.
Alle schone stokers en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning, want zij veroorzaken immers geen overlast.
Alle vuile stokers in woonwijken krijgen waarschijnlijk, geheel terecht, geen vergunning omdat buurtbewoners bezwaar maken.
.
Dit voorstel heeft zoveel voordelen:
– Voor de luchtverontreiniging van houtstoken is het geheel logisch en verklaarbaar dat men daar een milieuvergunning voor zou moeten hebben.
– De politiek hoeft geen landelijk verbod in te voeren en geeft juist de burgers de middelen om probleemgevallen zelfstandig aan te pakken.
– Ook stokers en de kachelbranche lobby moeten voorstander zijn van dit voorstel, want zij verzekeren dat je schoon en zonder overlast kan stoken en dus krijgen die stokers gewoon een vergunning.
– De vergunning kost een paar euro waardoor alle kosten van deze regeling en handhaving zijn afgedekt.
– De rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk toch wil stoken dan zal hij stook afspraken moeten maken met de buren. En hij zal zich daar gegarandeerd aan houden omdat hij anders geen vergunning krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu een rookslachtoffer bij de houtstoker moet gaan vragen of er afspraken gemaakt kunnen worden waar in 9 van de 10 gevallen negatief op wordt gereageerd omdat er nu toch geen consequenties voor de stoker aan vast hangen.
.
Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn en voorkomt de discussie van een landelijk verbod wat er toch niet zal komen. De drempel van een landelijk verbod ligt veel te hoog, maar met een lokale vergunningsregeling kunnen burgers het onderling makkelijk oplossen en goed bespreekbaar maken.
.
Zegt het voort, verspreid dit soort ideeën, vraag het uw gemeente en de landelijke politiek bij de aanstaande verkiezingen.