Overheid voortaan verplicht om reuzenberenklauw te bestrijden
Publicatiedatum: 3 augustus 2017
Door een aanpassing in de Europese wetgeving is het sinds woensdag 2 augustus 2017 verboden om de reuzenberenklauw te telen of te verkopen. Ook zijn lidstaten vanaf nu verplicht om deze gevaarlijke invasieve exoten te bestrijden en overheden moeten maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan.
Brandwonden
De in Nederland inheemse plant berenklauw levert geen problemen op, maar de réuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) daarentegen wel. De afgelopen jaren is er veelvuldig in het nieuws dat nietsvermoedende mensen en dieren flinke brandwonden oplopen door de plant. Gemeenten treden vaak wel op als er melding van wordt gemaakt, maar hebben de planten tot nu toe niet op grote schaal aangepakt. Nu is de reuzenbereklauw (oorspronkelijk afkomstig uit Azië) op de lijst van invasieve exoten gezet, die als schadelijk worden gezien voor de biodiversiteit en de menselijke gezondheid.
Geen natuurlijke vijanden
Landschapsbeheer Flevoland is hier heel blij mee. Flevoland is één van de provincies waar de plant voor veel problemen zorgt. Al 10 jaar wordt geprobeerd om er van de reuzenberenklauw af te komen. De plant heeft geen natuurlijke vijanden en verspreidt zich daardoor snel. Hierdoor komen andere plantsoorten in de verdrukking. Inmiddels is de reuzenberenklauw wijdverspreid in Flevoland. Tot nu toe heeft Landschapsbeheer Flevoland hem alleen in de eigen gebieden bestreden. Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland tegenover de NOS: “bij de buren of in de berm bleven deze planten soms gewoon bloeien en hun zaad verspreiden. Nu kan de bestrijding gecoördineerd verlopen.” De organisatie wil de plant met de overheid in de gehele provincie aanpakken.
Maaien, grazen en boren
Een effectieve manier om de plant te bestrijden is om te voorkomen dat de zaden zich kunnen ontwikkelen en verspreiden. Er moet daarvoor 2 keer per jaar gemaaid worden in een straal van zo’n 25 meter rondom de berenklauwplanten heen. In onder andere Almere worden daarnaast schapen ingezet. Voor schapen is de reuzenberenklauw niet schadelijk en zij eten de jonge planten graag op, waardoor die niet kunnen uitgroeien of vermeerderen. Ook beschikken natuurbeheerders in Flevoland sinds kort dankzij een groep inventieve scholieren over een nieuwe methode, een grondboor. Het gereedschap is gemaakt door scholieren uit Zeewolde en Harderwijk en de eerste bevindingen zijn veelbelovend. De boor met mesjes verpulvert de wortel van de plant, als de cilinder in de grond wordt gedraaid. “Zo’n 75 procent ging dood,” zegt Lodewijk van Kemenade. “Als we nu ook nog eens de wortelresten uit het boorgat halen, hopen we op 90 procent te komen.”
(Bron: NOS, Omroep Flevoland)
Lees ook: Japanse duizendknoop is ware plaag geworden in Nederland.