Op zoek naar mollen(sporen): doe mee met de Mollentelling in 2025
Publicatiedatum: 14 februari 2025
Waar leeft de mol? Die vraag staat centraal bij de jaarlijkse Mollentelling. Daarom roept de Zoogdierenvereniging mensen in 2025 weer op om van vrijdag 14 februari tot en met zondag 16 februari naar buiten te gaan en gevonden mollen en molshopen door te geven.
Het gaat goed met de mol in Nederland
Dankzij de jaarlijkse Mollentelling wordt er data verzameld over de verspreiding van de mol in Nederland. Velen zien regelmatig molshopen, maar geven deze vaak niet door. Met de telling hoopt de organisatie mensen hiertoe alsnog aan te sporen. Hierdoor komen we er namelijk achter waar de dieren leven. Zo is er niet eerder een waarneming geregistreerd op de Waddeneilanden.
Tijdens de Mollentelling in 2024 zijn er ruim 4.000 waarnemingen doorgegeven. Hoeveel mollen er in totaal in Nederland leven is hieruit niet af te leiden, aangezien het per gebied en seizoen verschilt hoeveel molshopen 1 mol maakt.
Een perfect moment voor de Mollentelling
De paartijd voor mollen is van februari tot en met april. De mannetjes gaan dan op zoek naar (meerdere) vrouwtjes om zich voort te planten. Hierbij leggen de mannetjes vaak grote afstanden af. Dit doen ze heel dicht aan de oppervlakte, waardoor er zogenaamde ‘mollenritten’ ontstaan; een soort langgerekte molshopen. Hierdoor is de activiteit van mollen goed te zien en is het dus een perfecte periode voor een Mollentelling.
Een mol in de tuin heeft ook voordelen
Molshopen ontstaan doordat mollen een groot gangenstelsel onder de grond graven. Dit werkt als een soort val waar kleine ongewervelde dieren in vallen, die de mol opeet tijdens patrouille door de gangen. Mollen hebben hele sterke poten waarmee ze de grond naar achteren werken. Deze grond wordt helemaal omhoog gedrukt, totdat het op het oppervlak een molshoop wordt.
Hoewel veel mensen molshopen er vaak niet fraai uit vinden zien, heeft een mol in de tuin ook voordelen. Mollen eten namelijk slakken en larven van (schadelijke) insecten. Daarnaast zorgen ze door het graven van hun gangen dat de grond luchtig blijft en water goed kan wegstromen. U kunt de grond die bovenop een molshoop ligt bovendien goed gebruiken om planten te kweken.
Waarom het bestrijden van mollen vaak zinloos is
Het bestrijden van een mol is vaak zinloos, want wanneer u een mol vangt, is de kans groot dat vervolgens een andere mol de plek ontdekt en (nog meer) gangen gaat graven. Uit onderzoek van Water Natuurlijk is bovendien gebleken dat de veiligheid van dijken niet in het geding komt bij het wegvangen van minder mollen. Heeft u dermate last van mollen dat u er toch iets aan wilt doen? Wellicht dat de tips in dit eerdere artikel u dan verder kunnen helpen.
Meedoen aan de telling
Meedoen aan de Mollentelling kan op verschillende manieren. Waarnemingen van mollen of mollensporen, zoals molshopen, kunt u eenvoudig en zonder registratie doorgeven via het speciale mollenmeldpunt. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming (molshoop, levende of dode mol) door te geven.
Staat u bij een veld met veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal molshopen en voer dit getal bij het mollenmeldpunt in bij ‘aantal individuen’. De verzamelde data wordt opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).
Resultaten Mollentelling 2025
De resultaten van de Mollentelling in 2025 zijn te verdelen in 2 categorieën: in de tuin en buiten de tuin. Via de website van Tuintelling zijn 20.400 molshopen doorgegeven. Buiten de tuin zijn er 6.216 tellingen doorgeven.
(Bron: Zoogdierenvereniging, Nature Today, Tuintelling, Waarneming.nl. Foto: Shutterstock)