Ochtendrood, avondrood, kloppen weerspreuken over de zon?
Publicatiedatum: 11 juli 2024
Weerspreuken uit de volksweerkunde zijn in vroeger tijden een handvat om het weer te voorspellen. Meteorologen bestaan er dan nog niet, maar ook dan is het weer al een belangrijk gespreksonderwerp. Ook in onze tijd komen weerspreuken nog voor. Weeronline heeft een 3-tal spreuken over de zon op betrouwbaarheid gecheckt. Wat klopt er van ochtendrood, avondrood en de kring om de zon?
Avondrood, mooi weer aan boord
Wanneer er sprake is van sluierbewolking en de zon gaat in westelijke richting onder, dan schijnt de zon net voor zonsondergang door de sluierwolken heen. Dergelijke bewolking ontstaat als er een regengebied op komst is, maar wel nog op grote afstand. Wanneer u avondrood ziet, dan kunt u er daarom vrijwel zeker van zijn dat het de dag erna nog mooi weer is. Het klopt dat er bij avondrood mooi weer aan boord is dus. Al is meteoroloog Helga van Leur het hier niet helemaal mee eens. Op Nu.nl zegt zij dat het rode licht in de schemering wordt veroorzaakt door stofdeeltjes. En die zeggen volgens haar niets over de kans op regen.
Morgenrood, water in de sloot
Ook bij zonsopkomst kan de hemel rood kleuren. De zon komt op in het oosten en schijnt dan door hoge bewolking. Ons weer is vaak afkomstig uit het westen en bij ochtendrood reikt de voorste bewolking van een neerslagzone al tot boven Duitsland. Nadat de zon kleurrijk is opgekomen, neemt vanuit het westen vaak de bewolking toe. Uiteindelijk valt er dan neerslag. Inderdaad water in de sloot dus.
Kring om de zon, water in de ton
Een kring om de zon kan een indicatie zijn dat er neerslag aankomt. Sluierbewolking vormt vaak een gekleurde ring om de zon, halo genoemd. Dit ontstaat wanneer zonlicht op ijskristalletjes breekt en weerkaatst. Meestal pakt de bewolking zich dan vervolgens steeds meer samen. Totdat de zon (of de maan, want dat kan ook) helemaal achter de bewolking verdwijnt. Het duurt dan vaak niet lang meer voordat er neerslag valt. Ook de weerspreuk kring om de zon, water in de ton gaat dus in veel gevallen op.
Weerspreuken voorspellend door jarenlange observatie
Over het algemeen geldt dat weerspreuken over een korte termijn en in een vaste periode van het jaar vaak een kern van waarheid bevatten. Terwijl weerspreuken over de lange termijn over het algemeen niet kloppen. Dat komt doordat weer op de langere termijn zich gewoonweg veel lastiger laat voorspellen. Terwijl door jarenlange observatie voor bepaalde situaties wel degelijk bepaalde voorspellingen te maken zijn. Deze ervaring en kennis worden van generatie op generatie doorgegeven.
Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 11 juli 2024.
(Bron: Weeronline, Historiek, Weer-Spreuken.nl, Nu.nl. Foto: Shutterstock)