Noodweer houdt huis in Nederland
Publicatiedatum: 23 juni 2016
Fikse regen- en onweersbuien houden Nederland al wekenlang in z’n greep. In de nacht van woensdag op donderdag was er veel overlast in het westen van het land. Toen rond 02.00 uur het noodweer losbarstte, kreeg de brandweer al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen.
Miljoenen euro’s schade
De afgelopen weken viel de regen vooral in Limburg en Noord-Brabant en liep de geschatte schade er op tot 20 miljoen euro. De schade door het noodweer in de Randstad van afgelopen nacht komt volgens het Verbond van Verzekeraars na een 1e voorzichtige schatting ook al op 20 miljoen euro. “In de Randstad staan er nu eenmaal meer huizen en gaat het harder”, aldus een woordvoerder.
Hevige regenval
Er viel in korte tijd veel regen en veel huizen en kelders zijn onder water komen te staan en ook zijn er bomen omgewaaid. De meeste overlast was er op de Zuid-Hollandse eilanden en in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Onder meer in Den Haag en Schiedam kwamen straten binnen enkele minuten blank te staan. Op station Den Haag Hollands Spoor plenzen treinreizigers op blote voeten door een blank staande tunnel. Een man met een bakfiets rijdt mensen gratis heen en weer. Ook snelwegen waaronder de A12 en de A20 waren even slecht begaanbaar door de hevige regenval. Op een aantal plaatsen sloeg de bliksem in.
Neerslagrecord Rotterdam
Nooit eerder is er in juni in Rotterdam zoveel regen gevallen. Het KNMI-meetpunt Rotterdam Airport telde alleen donderdag al 47,9 millimeter regen. Daarmee komt het totaal voor deze maand op 148,3 millimeter. Afgelopen maandag regende het 14,5 uur lang in de Maasstad en de stad had het daarmee het zwaarst te verduren. Heel Nederland kreeg maandag te maken met opvallend langdurige regenval, maar er sneuvelden geen records en het regende in totaal zo’n 9 uur lang in het hele land. Sinds 1901 is het 7 keer voorgekomen dat het in De Bilt in juni meer dan 15 uur achter elkaar regende. Het is sowieso een erg nat jaar, want het 1e halfjaar van 2016 was in Zuid-Nederland en België zelfs het natste sinds de metingen zijn begonnen.
Zeer warme nachten
Het was in de nacht van woensdag op donderdag bovendien de warmste 23 juni ooit. In De Bilt is een temperatuur van 18,2 graden gemeten. Het vorige record dateert uit 1983, het werd in De Bilt toen niet kouder dan 16,4 graden. Warme lucht vanuit het zuiden zorgt voor zomerse tot tropische temperaturen. Komende nacht is er in het oosten de grootste kans op een tropennacht met temperaturen van ruim 20 graden. Tropennachten in juni zijn uniek, in juli is het tot nu toe 4 keer voorgekomen en in augustus 1 keer. Tropennachten komen in het huidige klimaat vaker voor dan vroeger. Van de 5 zomers waarin het gebeurde sinds 1901, zitten 3 zomers vanaf 2004. Voor het weekend zijn temperaturen tot wel 10 graden koeler verwacht.
Enorme hagelstenen
Donderdagavond 23 juni 2016 was er weer een zeldzaam natuurverschijnsel te betreuren: hagelstenen, ter grootte van tennisballen. In de brede lijn Helmond-Venray-Venlo is daarbij voor vele miljoenen euro’s schade aangericht. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. “Auto’s zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld”, aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. De hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Ook boeren en tuinders in het gebied melden een enorme hagelschade. Kassen zijn grotendeels verwoest en de producten in de kassen zijn niet meer te verkopen. Ook is er veel fruit verloren gegaan doordat het door de hagel van de bomen is geslagen.
Wat te doen bij ondergelopen kelders?
Elke situatie en locatie is anders en soms moet een ruimte leeggepompt worden en soms drooggepompt. In veel gevallen kan de brandweer helpen. Al reageren die vanaf maandag 27 juni 2016 voorlopig alleen op noodoproepen, waardoor het leegpompen van kelders langer kan gaan duren. Ook zijn er veel gespecialiseerde bedrijven die de kelder watervrij kunnen maken. En u kunt er eventueel voor kiezen uw kelder preventief waterdicht te laten maken.
Wateroverlast in de tuin
Ook in tuinen kan de vele regen voor overlast zorgen. Het is daarbij belangrijk dat u kijkt naar de verhouding tussen tegels en borders. Des te meer tegels u in de tuin heeft, des te moeilijker het water weg kan. Lost meer aarde en groen in uw tuin het probleem niet op, dan kunt u er ook nog voor kiezen om watergoten aan te (laten) leggen.
Wat moet u wel en niet doen in het geval van onweer? U leest het in ons artikel erover!
Heeft u persoonlijk overlast ondervonden van het noodweer van de afgelopen weken?
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Sluiting van buurthuizen, afschaffing van het schoolzwemmen, méér leerlingen per klas en kleinere scholen gedwongen tot fusie, opheffing van het ziekenfonds en de bedden gespreid voor de zorgverzekeraars die hun stoutste dromen zien worden wáárgemaakt, afschaffing van de gulden, invoering van de euro met alle rampzalige gevolgen van dien, bankrampen en crises bij de vleet, honderduizenden ontslagen, zogenaamd weer gezond verklaarde zieken, die op hún beurt dagelijks te maken krijgen met de gevolgen van een totale verzieking van het voorheen zo zwaar bevochten sociale zekerheidsstelsel en wat dacht u van de kaalslag in het zorgwoud? Al het door de bevolking bij elkaar gewerkte kapitaal tot nihil teruggebracht door jat, graai en leugenpraktijken. De politiek – als het al ooit anders was – in de ogen van de gewone man of vrouw absoluut onbetrouwbaar en met réde! Dus ’n beetje storm……
Maar wèl miljarden naar Brussel, waar: de ambtenaren mooi weer spelen, de grootindustriëlen alleen maar winst opstrijken, geld wordt weggegooid naar landen waar ze te lui zijn om er een zelfstandige economie op na te houden. Mijn pensioen is sinds de invoering van de euro de helft waard geworden, en zal door de aangekondigde kortingen nog minder waard worden. Maar wanhoop niet: de europese burger zal dit gesjoemel zat worden, en dan komt er een tweede brexit: Brussel exit. Ik hoop er niet alleen op, ik weet het zeker. Frankrijk voorop, onmiddellijk gevolgd door Duitsland, en dan is het gebeurd.