Nog veel evacuaties vanwege wateroverlast en noodmaatregelen om dijken te versterken
Publicatiedatum: 16 juli 2021
Terwijl de wateroverlast in Zuid-Limburg nog voor grote problemen en evacuaties zorgt, heeft het hoogwater het noorden van de provincie bereikt. Waar het in onder andere Roermond veel overlast geeft. Ook bij onze ooster- en zuiderburen houden de problemen aan.
Situatie Nederland
De waterstand in de Maas in Zuid-Limburg is over het hoogste punt heen. Vrijdagmorgen 16 juli 2021 vroeg heeft de rivier een recordstand van ruim 3.300 kubieke meter per seconde bereikt. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau onder de 2.000 kubieke meter per seconde op zondag 18 juli, verwacht Rijkswaterstaat. Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Wel moet de rivier nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie. Zo’n 550 huishoudens in Roermond zijn vrijdagochtend om 6.00 uur met megafoons en sirenes gewaarschuwd om per direct hun woningen te verlaten. Ook is er een NL Alert verstuurd.
Water kan niet goed wegzakken
Zaterdagavond bereikt het hoge water de omgeving van Venlo. Zondagmorgen passeert het de grens tussen Limburg en Gelderland en later zondag stroomt de hoogwaterpiek langs Den Bosch. Waterschap Aa en Maas in Den Bosch verwacht in het Brabantse werkgebied geen grote problemen met de Maaswatergolf. De Maas in Brabant kan veel meer water aan dan de hoogste afvoerpiek die verwacht is. Limburg heeft te kampen met heel veel regen in combinatie met een extreem hoge afvoer van de Maas vanuit België en Frankrijk.
In Brabant zorgt de regen niet voor grote problemen, zegt het waterschap, en naar verwachting gebeurt dat de komende dagen ook niet. Als de Maaswatergolf Brabant bereikt is het mooi weer geworden. Het waterschap heeft wel maatregelen genomen om wateroverlast door de regen en het hoge water te voorkomen. Zo zijn of worden 20 sluizen die afwateren op de Maas gesloten. Alle werkzaamheden op en langs de Maasdijken zijn stilgelegd en stuwen worden laag gezet. Het schap inspecteert de waterkeringen extra op eventuele beschadigingen.
Noodmaatregelen om dijken te versterken
De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een “lakmoesproef” voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zo nodig direct verstevigd. Waterschappen in het gebied van Maas, Rijn, Waal en IJssel nemen noodmaatregelen om zwakke stukken dijk te versterken voordat de hoogwatergolf in de rivieren deze gebieden bereikt. Dat gebeurt onder meer bij Gennep, Thorn, Gorinchem en Haaften.
Rode Kruis breidt aantal noodbedden in Limburg uit naar 1250
Het Rode Kruis heeft het aantal noodbedden uitgebreid naar 1250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden. Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gebieden die worden ontruimd, worden steeds groter. Volgens het Rode Kruis worden inmiddels 14 locaties ingericht.
Noodnummers in Zuid-Limburg
Mensen in Zuid-Limburg met vragen over wateroverlast en hoogwater kunnen terecht bij een centraal informatienummer dat gebeld kan worden. Het nummer is 0800-1351. Mensen die niet-dringende hulpvragen hebben kunnen bellen met hun gemeente. De veiligheidsregio roept mensen op alleen in zeer dringende noodsituaties 112 te bellen. Voor inwoners van Valkenburg is een speciaal telefoonnummer ingesteld voor mensen die dringende vragen hebben over evacuaties. Dat nummer is 043-609923.
Situatie Duitsland
Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland blijft toenemen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het zeker 81 mensen het leven heeft gekost. De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland hebben te maken met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1.300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.
Bondskanselier Angela Merkel heeft vanuit de Verenigde Staten, waar ze de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoet, “geschokt” gereageerd op de ramp . Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de “onvermoeibare” hulpdiensten voor hun inzet.
Situatie België
In België zijn tot nu toe zeker 14 doden gemeld, zegt de VRT. Ook zijn daar nog zeker 5 mensen vermist. Onder hen zijn 3 mensen die vermist zijn geraakt nadat de reddingsboot waarop zij zich bevonden in Pepinster is omgeslagen. En een meisje van 15, dat is meegesleurd in de rivier de Ourthe. In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen, meldt het Waalse elektriciteitsbedrijf Ores vrijdag. Er zijn stroomstoringen in onder andere Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers.
Steunbetuigingen koninklijk paar en kabinet
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagavond 15 juni een bezoek aan Valkenburg gebracht. Het koningspaar is meteen na de diploma-uitreiking van oudste dochter prinses Amalia afgereisd naar Zuid-Limburg. Premier Rutte gaat vrijdagmiddag naar Limburg. Hij roept anderen juist met klem op dat niet te doen: “Er is daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoerisme”. De lokale autoriteiten hebben daarbij de regie, benadrukt de premier. “Deze crisis wordt voortreffelijk aangestuurd vanuit veiligheidsregio’s”, zegt hij. Rutte spreekt daarnaast respect uit voor hulpverleners en voor andere mensen die klaarstaan om anderen te helpen. “Wij staan echt schouder aan schouder.” Het demissionaire kabinet heeft de overstromingen ook in formele zin als een ramp. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.
Premier Rutte staat naar eigen zeggen ook in nauw contact met zijn collega’s in onder meer België en Duitsland. “Wij leven intens mee met onze buren, en hopen dat in Nederland te kunnen voorkomen.”
Giro 777 opengesteld
Het Nationaal Rampenfonds heeft giro 777 opengesteld voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Ook is duidelijk dat veel schade niet verzekerbaar en dus ook niet verzekerd is. Het bestuur van het Nationaal Rampenfonds heeft girorekening 777 (NL28 INGB 0000 000 777) opengesteld, zodat donaties kunnen worden gedaan.
Liveblog NOS
Via een liveblog van de NOS vindt u het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
(Bron: ANP, NOS, Nationaal rampenfonds)