Noordzee

Nieuwe diersoorten ontdekt in Noordzee

Duikers hebben nieuwe dieren ontdekt in de Noordzee. Zij zijn gevonden bij de Doggersbank, een gebied dat zo’n 350 kilometer ten noorden van Nederland ligt.

Nieuwe ontdekkingen

De ontdekkingen zijn gedaan tijdens een tiendaagse expeditie van de Stichting Duik de Noordzee Schoon. In die tijd hebben 29 duikers het gebied bij de Doggersbank onderzocht. Tijdens de expeditie hebben zij verschillende soorten naaktslakken ontdekt. “Het gaat om drie prachtig gekleurde naaktslakken: de groene knotsslak, de oranje bartel-waaierslak en het spiegeleitje”, vertelt expeditieleider Ben Stiefelhagen tegen de NOS. In deze video van Duik de Noordzee Schoon ziet u de nieuwe exemplaren.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zeldzame dieren

Naast nieuwe dieren, zijn de duikers ook soorten tegengekomen die zeldzaam zijn in Nederland. Zo zijn zij de juweelanemoon, de eetbare zeeappel, de zeeduivel en 2 Noordelijke dwergvinvissen tegengekomen.

Zuinig zijn

Het doel van de expeditie is om Nederlanders te laten zien hoe bijzonder de Noordzee is en hoe zuinig we erop moeten zijn. Volgens Duik de Noordzee Schoon onderstreept de vondst van de duikers dit alleen maar. Zuinigheid is volgens de stichting vooral geboden omdat er steeds meer plastic in het water drijft. Dit is zeer schadelijk voor zeedieren, want zij kunnen het aanzien voor voedsel.

Plastic

Momenteel belandt 33 procent van al het plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd in bossen en oceanen. Dat is meer dan 100 miljoen kilo per jaar. Verwacht wordt dat er rond 2050 meer plastic dan vis in het water te vinden is. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat afval altijd in de afvalbak gegooid wordt, en niet in het water. Ook moeten strandgangers altijd  hun vuilnis meenemen na een strandbezoek

Visnetten

Naast plastic, zijn ook vissers een grote bedreiging voor de Noordzee. Niet per se omdat zij de zee leegvissen, maar omdat zij onzorgvuldig met hun netten omgaan. Deze worden vaak achtergelaten in de zee. Heel gevaarlijk voor de dieren, want zij raken hierin verstrikt. De duikers van de expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben zelfs een dode zeehond aangetroffen in een net dat aan een scheepswrak is blijven steken.

Zij hebben zoveel mogelijk visnetten proberen te verwijderen. In totaal is er 6000 kilo aan net opgedoken. Tijdens een eerdere onderzoekingstocht halen zij ruim 2000 kilo uit het water.

Ruimt u uw afval altijd op als u op het strand bent geweest?

(Bron: ANP, NOS, Stichting Duik de Noordzee Schoon)

Geef een reactie