Nieuw tekenvirus ontdekt
Publicatiedatum: 1 juli 2016
In mei en juni 2016 zijn er 13 procent meer tekenbeten gemeld ten opzichte van het gemiddeld aantal tekenbeten van de afgelopen drie jaar. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Kijk uit in Gelderland
De piek van het tekenseizoen ligt in juli. Het RIVM verwacht dan ruim 400.000 meldingen. Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd. De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. In Gelderland worden de meeste mensen door teken gebeten. 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie.
Goed controleren
Mensen die door een teek gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar langdurig klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen aan overhouden. Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan en groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen. Als u na drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgt, bezoek dan een huisarts.
Nieuw tekenvirus
In teken op de Sallandse Heuvelrug is het zogeheten teken-encefalitisvirus of TBE-virus aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in Nederland opduikt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: “Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit wel een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.” Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Mogelijk ontwikkelt zich hersen(vlies)ontsteking en is ziekenhuisopname nodig. Maar een heel klein deel (1 tot 2 procent) van de mensen die ernstige klachten krijgen, houdt daar restverschijnselen aan over of komt te overlijden. Tot nu toe zijn geen mensen in Nederland besmet geraakt met dit specifieke virus. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden.
Meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme vindt u in MAX Medisch