populier

Nederlandse populier twittert

Sinds woensdag 24 mei 2017 heeft Twitter een nieuwe, toch wel erg bijzondere gebruiker: de ruim 30 jaar oude populier van Wageningen University & Research. Het is de eerste twitterende boom in Nederland.

Onderzoek naar de populier

Wetenschappers gebruiken de populier om de relatie tussen de groei van bomen en weersomstandigheden te onderzoeken. Op de boom zijn instrumenten aangebracht om de groei van de ringen en de stroomsnelheid van de sappen te registeren. “Zo kunnen we continu op afstand zien hoe de bomen reageren op de temperatuur, neerslag en wind van dat moment”, zegt boombioloog Ute Sass-Klaassen van Wageningen University & Research. De populier geeft aan of hij zich prima voelt of juist dorst heeft. Daarnaast waarschuwt de boom als hij plotseling stopt met groeien.

Zelf twitteren

Bijzonder is dat wetenschappers niet voor de populier hoeven te twitteren; die kan dat zelf. De boom heeft zijn eerste tweet al geplaatst.

Bepaalde computerapparatuur die aan de boom is bevestigd maakt mogelijk dat de boom kan twitteren. Deze apparatuur slaat alle data die ze uit de boom haalt op. Wetenschappers kunnen daardoor zien welke bomen het zwaar hebben onder bepaalde weersomstandigheden en klimaatverandering. Die informatie is van belang voor de aanplant van nieuwe bossen en voor bosbeheer.

Internationaal bomennetwerk

Overigens is de populier van de Wageningen University & Research niet de eerste boom die twittert. Duitsland heeft al een grove den die praat, en in België twitteren een beuk, een eik en een esdoorn er al op los.

U kan de populier volgen op @TreeWatchWUR.

(Bron: ANP, Volkskrant, Wageningen University & Research)

Geef een reactie