‘Nederlandse mieren bijten allemaal’
Publicatiedatum: 9 augustus 2019
De mier lijkt zo onschuldig, maar ondertussen bijten alle mierensoorten die in ons land voorkomen. Dat vertelt mierendeskundige Peter Boer in het programma Vroege Vogels. Niet zo’n prettige gedachte, maar gelukkig is een beet (bijna) altijd zonder vervelende gevolgen.
Ze bijten allemaal
Bijtende insecten kunnen heel wat leed bij mens en dier veroorzaken, maar gelukkig is dat in het geval van de mier niet zo. Hoewel alle 62 Nederlandse mierensoorten bijten, zijn het alleen de vrouwtjes die het doen. Mannetjes hebben vaak geen kaken, waardoor bijten onmogelijk is.
Bijten uit zelfverdediging
Daarnaast voelen wij van de meeste mierenbeten helemaal niets. De zwarte huis-tuin- en keukenmier, bijvoorbeeld, bijt zo zachtjes dat u het amper voelt. Ook het draaigatje, een mierensoort dat pas sinds kort in Nederland is, bijt. De beet van deze mier is voor zover bekend onschuldig.
De beet van een rode mier voelen mensen meestal wel, want zij zijn anatomisch beter uitgerust als het gaat om bijten. Het is overigens goed om te weten dat mieren nooit zomaar bijten. Dit doen zij volgens de mierendeskundigen altijd uit zelfverdediging, als zij zich bijvoorbeeld in het nauw gedreven voelen.
Zo voorkomt u een mierenbeet
De beste manier om een mierenbeet tegen te gaan, is om mierenhopen te vermijden. Zeker in het bos of andere natuur is dit raadzaam, want hier komen vaker rode mierensoorten voort. Ook het laten rondslingeren van zoetigheid is geen goed idee; dit trekt mieren aan. Zoetigheid laten slingeren in de buurt van een mierenhoop is helemaal af te raden.
Behandelen van een beet
Als u toch gestoken wordt, kunt u het bultje dat achterblijft ontsmetten en vervolgens koelen. Verder is het verstandig om niet te krabben, want dan wordt het zuur dat de mier bij een beet achterlaat verspreid en krijgt u alleen maar meer jeuk.
Steken doen ze ook
Naast bijten, bestaan er ook mierensoorten die steken met een angel. Gelukkig hebben lang niet alle 62 in Nederland voorkomende mierensoorten zo’n angel. Een mier met een angel die in Nederland voorkomt is bijvoorbeeld de gewone steekmier. Een steek van dit beestje is vervelend, maar niet gevaarlijk. Wie op vakantie gaat naar de Verenigde Staten en en Zuid-Amerika moet wél oppassen. Hier komen mierensoorten voor waardoor u echt niet gestoken wilt worden.
Steek van een kogelmier? ‘Alsof je wordt neergeschoten’
Een steek van de kogelmier wordt beschreven als de pijnlijkste insectensteek ter wereld. Wie op het internet zoekt naar verhalen van de slachtoffers van deze mier vindt quotes als ‘het was alsof ik werd neergeschoten, zoveel pijn deed het.’ De pijn die deze mier veroorzaakt kan wel 24 uur aanhouden. De kogelmier komt voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Rode maaimier heeft sterkste gif ter wereld
Ook de rode maaimier is een soort om uit de weg te gaan. Het gif dat de mier via zijn angel kan verspreiden is het sterkste ter wereld. Omdat de miertjes zo klein zijn, hebben ze niet zoveel gif bij zich, maar toch is een steek heel heftig. De pijn houdt vaak 24 uur of langer aan en wordt als zeer heftig ervaren. De rode maaimier komt alleen voor in het zuidwesten van de VS en is ongeveer 5 a 7 milimeter lang, wat vrij groot is voor een mier.
Hoewel gestoken worden door een van deze manieren alles behalve prettig is, zijn de steken niet dodelijk.
Meer over mieren
Wilt u meer weten over mieren? Hovenier Krijn Spaan heeft een tuintip gewijd aan deze diertjes. Ook hebben wij onderzocht hoe het kan dat vliegende mieren allemaal tegelijk uitvliegen.
(Bron: vroege Vogels, Kad, wetenschap in beeld)