Nederland negeert advies KNSB en schaatst massaal op natuurijs
Publicatiedatum: 23 januari 2017
Veel Nederlanders stonden afgelopen weekend op het ijs, tégen het advies van de schaatsbond KNSB in. Het ijs is namelijk lang niet overal dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen.
Nederlanders laten zich niet tegenhouden
Hoe kan het dat zoveel mensen het advies toch negeerden? “Schaatsen zit in de genen van Nederlanders, dus mensen laten zich niet snel tegenhouden’’, zegt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB. Afgelopen weekend kreeg de schaatsbond uit het hele land berichten dat mensen door het ijs waren gezakt. Ernstige incidenten bleven gelukkig uit. “Iedereen wil het ijs op. Als KNSB vinden wij het ook leuk als mensen gaan schaatsen, maar wel op een veilige en verantwoorde manier.’’
Mensen steken elkaar aan en dat maakt het schaatsen juist gevaarlijk. Kuipers: “Ze denken dat het ijs wel veilig is als ze iemand anders erop zien schaatsen. Op sommige plekken kan één iemand prima schaatsen, maar als 10 mensen op het ijs gaan staan, gaat het niet meer.’’
IJsmeester
De KNSB heeft geen richtlijn voor hoe dik het ijs minimaal moet zijn om erop te kunnen schaatsen. “Voor tochten op open water houden we een dikte van 12 centimeter ijs aan. Het beste advies dat we mensen kunnen geven is bij de ijsclub in de buurt te schaatsen. En als u toch het natuurijs op wilt, vraag dan aan de ijsmeester van de ijsclub waar het veilig is. IJsmeesters hebben vaak jarenlange ervaring en ze kennen vaak ook de schaatsplekken in de omgeving.’’ Zo kan een gemaal bijvoorbeeld invloed hebben op het ijs en ook de diepte van het water heeft invloed.
20 gouden schaatstips
Op de website schaatsen.nl probeert de bond een goed inzicht te geven van alle plaatsen waar u veilig kunt schaatsen. Ook staan er 20 gouden regels voor schaatsen op natuurijs. Zo wordt geadviseerd nooit alleen het ijs op te gaan en een touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje mee te nemen. En neem een grote stap als u van de wal het ijs op stapt. Het is daar namelijk altijd zwakker, vooral als de zon erop schijnt.
Of we de komende dagen kunnen schaatsen, is nog de vraag. Kuipers: ,,De voorspelling is dat het ’s nachts licht gaat vriezen en overdag licht gaat dooien, net zoals de afgelopen dagen. Er zijn ook grote lokale verschillen, dus het is niet te zeggen.’’ Kuipers heeft zelf overigens nog niet op het ijs gestaan. “Ik heb er helemaal geen tijd voor, ik moet deze dagen altijd werken’’, aldus de coördinator natuurijs.