tijgermug

Natuurmoment: weg met die tijgermug

Uitgeademde lucht, lichaamsgeur, lichaamswarmte; die 3 maken veel mensen onweerstaanbaar aantrekkelijk voor vrouwtjesmuggen. Waarom ze dan steken?

Tijgermug en het knokkelkoortsvirus

Eerst even een misverstand wegwerken: ze steken niet, maar ze bijten, spugen en zuigen. Vrouwtjesmuggen hebben ons bloed nodig omdat er bouwstoffen in zitten voor hun eitjes. Direct na de beet spuugt ze een beetje vocht in ons lijf en vervolgens zuigt ze wat bloed op. Van dat beetje spuug krijgen we meestal jeuk. Bovendien kan er in die paar druppels een virus zitten, bij tijgermuggen zou dat het knokkelkoortsvirus kunnen zijn.

mug die knokkelkoorts kan overbrengen
Lees ook: Knokkelkoorts groeiend risico in (sub)tropen, maar dengue komt ook steeds meer in Europa voor

Tijgermug in stilstaand water

Zo noem ik meteen een gevaarlijke mug, want van de meeste soorten krijgen we alleen maar jeuk en een verstoorde nachtrust. Die tijgermug rukt heel langzaam op in ons land. Van oorsprong hoort deze soort in Azië thuis. Net als alle soorten muggen, legt ook de tijgermug haar eitjes in water. In stilstaand water. Daar zit het probleem én de oplossing. Hier en daar in ons land is al ‘tijgermugpolitie’ op patrouille om te checken of mensen geen bloempotten, waterbakjes en dergelijke in hun tuin hebben waar de eitjes zich rustig in kunnen ontwikkelen. Weg ermee! Kiepert u thuis ook zulke muggenvijvertjes regelmatig om? Dat scheelt gezoem en ellende.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie