Natuurmoment: waar blijft al dat blad?
Publicatiedatum: 25 november 2021
Geel, rood, oranje, zelfs paars – ik zie prachtig gekleurde herfstbladeren op de grond liggen. Kinderen huppelen er met hun regenlaarzen doorheen. Al dat blad vormt samen een gigantische afvalberg; waar blijven ze?
Blad omgezet in voedingsstoffen
Ik rommel met mijn hand wat door de naar herfst geurende laag afgevallen blad, een duizendpoot kruipt geschrokken weg. Bovenin herken ik nog de bladeren, maar wat centimeters dieper voelt het al een rulle massa. Overal in de bladlaag zijn insecten, wormen, schimmels en bacteriën actief, ze zetten dood blad om in kleine deeltjes: voedingsstoffen.
Razend knappe natuur
Dat duurt een jaar, of langer; dennennaalden bijvoorbeeld zijn moeilijker te verteren dan esdoornbladeren. Elk plantje, diertje of bacterie heeft zijn eigen taak in dat ingewikkelde proces van afvalverwerking, het is 1 groot samenwerkingsverband. Uiteindelijk komen al die afgevallen bladeren als piepkleine voedseldeeltjes weer terug in de bomen. Zo gebruikt elke boom weer de voedingsstoffen uit zijn eigen dode blad. Niets gaat verloren. De afvalfabriek die ‘Natuur’ heet zit razend knap in elkaar.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2021