halsbandparkieten

Natuurmoment: spraakmakend, van ontsnapte leeuw, tot halsbandparkieten

Begin augustus: wéér paniek in Berlijn! Opnieuw rukt politie uit, deze keer is het wél een leeuw. In juli ging het om een wild zwijn, nu om een leeuwin die een lollige Berlijner in een park heeft losgelaten. (Een grote speelgoedleeuw, blijkt later.) Veel minder gedoe gaven de ontsnappingen van halsbandparkieten zo’n 60 jaar geleden.

Halsbandparkieten in Amsterdam en Den Haag

Halsbandparkieten zaten als siervogels in een kooi, maar sommige ontsnapten en kwamen nooit terug. Vooral in Amsterdam en Den Haag vlogen de groene parkieten uit. Voor hun nesten gebruikten ze holtes in oude bomen, die ze in de stadsparken vonden. In 1968 werd in Den Haag het 1e broedende paartje gesignaleerd. Anno 2023 telt Nederland ruim 20.000 wilde halsbandparkieten, die ’s zomers door het hele land zwerven.

Lawaaierig

Ook bij u in de buurt? Dan hoort u dan wel, want ’s avonds verzamelen ze zich met veel lawaai op slaapplaatsen, meestal hoge bomen. Als het straks weer kouder wordt, trekken ze naar de stad, op zoek naar beschutting. Ooit waren ze tenslotte tropische vogels. Vrolijk groen-rood, daarom vinden veel mensen ze zo prachtig. Zeer lawaaierig, daarom vinden anderen ze juist vervelend. Parkiet of leeuw – dieren zorgen altijd voor gespreksstof.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 33 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie