ozonlaag

Natuurmoment: ozonlaag 40 jaar verder

Al begin januari 2023 hoorde ik de 1e specht van dit jaar in de bomen timmeren. Bekend verhaal inmiddels: de natuur is van slag. Toch lees ik diezelfde dag dat het gat in de ozonlaag zich langzaam weer aan het sluiten is.

Ozonlaag binnen 40 jaar hersteld

Dankzij de vele klimaatmaatregelen zal de ozonlaag binnen 40 jaar hersteld zijn, volgens de American Meteorological Society (daarin zitten mensen zoals weerman Gerrit Hiemstra die het kunnen meten en weten).

Bemoedigend nieuws

Ik hoor u al mompelmopperen: “40 jaar Kees, dat maak ik niet meer mee.” Klopt, ik ook niet. Maar het is bemoedigend nieuws voor al die kinderen die nu opgroeien. Mijn kleinkind wordt in augustus 1 jaar, op zijn 41e verjaardag kijkt-ie omhoog en glimlacht: “Nou opa, dat gat is toch mooi weer dicht.” Terwijl ik zo sta te peinzen en naar die roffelende specht hoog in de boom kijk, niest een wandelaar mij hartstochtelijk voorbij. Kijk nou: naast de spechtenboom staat een hazelaar, volop in bloei. De sierlijke, groengele katjes bungelen in de wind, een vervelende aanblik voor iedereen die ervan moet niezen en proesten. Hooikoorts in januari? Het moet niet gekker, niet vroeger worden. Hoe zal dat in 2063 zijn?

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie