Natuurmoment: een vroege lente, met vroege vogels
Publicatiedatum: 27 februari 2024
Knalgeel speenkruid langs de sloot, bungelende sneeuwklokjes in het park en stralende krokusjes tussen het gras. Kijk naar buiten en het klopt wat de deskundigen zeggen: het is een vroege lente dit jaar.
Als bioloog moet ik dat ernstig nemen, maar aan de andere kant: de lente kan mij niet snel genoeg beginnen. Het 1e speenkruid bloeide op 14 januari bij Krommenie; kieviten werden bij het Woold in de Achterhoek gezien op 27 januari; binnenkort zijn de 1e grutto’s er weer en bij mij in de tuin maken de merels voorbereidingen voor een nest. Dat komt wel goed, want regenwormen genoeg.
Voldoende voedsel vinden in vroege lente
Maar niet voor elke vogel is het simpel om in de vroege lente voldoende voedsel voor hun jongen te vinden. Jonge koolmezen bijvoorbeeld (altijd leuk om een mezenfamilie in het nestkastje te hebben) hebben kleine insecten en véél rupsen nodig om groot te worden. Door het warmere weer kan de rupsenpiek te vroeg vallen voor de koolmees. Als wij nou zorgen dat er genoeg insecten zijn, dan kunnen die in de hongerige koolmeesmaagjes verdwijnen. Ruim s.v.p. de voorjaarstuin niet al te netjes op, laat oud hout liggen en zorg voor veel bloeiende planten in de tuin of op het balkon. Dank, namens de mees.
Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2024. Foto: Shutterstock)