Muggenoverlast? Meld het bij Muggenradar. En tips om overlast te voorkomen
Publicatiedatum: 14 juli 2021
Muggenoverlast komt jaarrond voor, maar uit grootschalig onderzoek van Wageningen University & Research in 2020 blijkt dat steekmuggen extra overlast veroorzaken tijdens hitte. In 2021 wordt er opnieuw onderzoek gedaan naar de hinder. U kunt daaraan meehelpen. We vertellen u hoe en ook hoe u de overlast zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Onderzoek naar overlast in 2020
Uit het onderzoek naar muggenoverlast in 2020 is gebleken dat er tijdens de hittegolf van 5 tot en met 17 augustus 2020 door 60 procent van de deelnemers een beetje tot zeer veel muggenoverlast is ervaren. In de periode ervoor, met koelere temperaturen, heeft 30 tot 40 procent overlast ervaren. De onderzoekers verklaren dit met het feit dat muggen als koelbloedige dieren actiever worden als de temperaturen stijgen. Daarnaast maken veel mensen het muggen gemakkelijk door bij hitte de ramen meer te openen en meer tijd buiten door te brengen.
Onderzoek muggenoverlast in 2021
De weersomstandigheden verschillen dit jaar flink van die in 2020. In tegenstelling tot de warme, droge lente van 2020 is het voorjaar nu koud en nat geweest, met vervolgens een recordwarme junimaand. De onderzoekers zijn benieuwd of er dit jaar daarom meer of minder muggenoverlast is. Daarom wordt het onderzoek dit jaar herhaald. U kunt eraan meehelpen door uw overlast gedurende de zomermaanden door te geven via Muggenradar.nl. Het is voor het onderzoek ook interessant om te weten als er géén muggenoverlast ervaren wordt.
Muggenoverlast voorkomen
Anders dan nog weleens gedacht wordt, komen muggen niet op licht of zoet bloed af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat zijn ook meteen 3 manieren om hun bloedzuiglust af te remmen:
- Met de kennis welke geuren muggen afstoten, zijn doeltreffende anti-muggencrèmes ontwikkeld, die de eigen lichaamsgeur maskeren. Door deze te gebruiken, fopt u dus in wezen het reukvermogen van de mug. U kunt kiezen voor citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol of voor DEET. Eucalyptusolie is op natuurlijke basis en niet schadelijk voor de gezondheid. DEET is agressiever en minder goed voor de gezondheid, maar beide middelen zijn behoorlijk effectief.
- Vitamine B slikken. Dit is iets wat nog nooit wetenschappelijk bewezen is, maar sommige mensen zweren erbij. Er wordt namelijk verondersteld dat vitamine B1 de lichaamsgeur beïnvloedt, op een manier die muggen niet appetijtelijk vinden. Mits u zich aan de dosering houdt, kan het geen kwaad vitamine B te slikken, dus wellicht is dat het proberen waard.
- Creëer een luchtstroom. Muggen zijn niet zo dol op luchtstromen, dus het kan helpen een ventilator op uw bed te richten, zodat ze u minder goed kunnen bereiken.
- Hang een klamboe over uw bed.
- Plaats horren, zodat muggen niet eens de kans krijgen naar binnen te komen.
- Draag zo mogelijk bedekkende kleding.
- Vermijd bronnen van stilstaan water rondom uw huis, zodat muggen daar geen eitjes in kunnen leggen.
Wat niet helpt tegen muggenoverlast
Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beweren effectief te zijn tegen muggen, maar de experts zijn het erover eens dat deze middelen geen enkel effect hebben:
- Citroenkaarsen
- Knoflook eten
- Anti-muggenbandjes
- Apparaten die ultrasone geluiden uitstoten
- Stekkers in het stopcontact werken met mate, maar zijn niet aan te raden vanwege de insecticiden die u dan zelf ook de gehele nacht ligt in te ademen.
(Bron: Nature Today, Muggenradar.nl, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ouderwets
Citronella, deurpost en kozijnen met een watje aanstippen. Lichtje buiten je slaappkamer, horren voor het raam.