Mogelijk schadelijk insect vestigt zich in Nederland
Publicatiedatum: 9 augustus 2017
Een schadelijk insect dat in het buitenland al heeft gezorgd voor vele mislukte oogsten is in 2017 ook neergestreken in Nederland. Het gaat om de spoorcidade Laodelphax striatellus. De eerste Nederlandse populatie is onlangs gevonden in Noord-Brabant.
Zuigende kaken
Nieuwkomer Laodelphax striatellus is gek op allerlei graangewassen en behoort tot de familie van wansen. Dit soort insect kenmerkt zich door hun zuigende kaken. Deze kaken zijn ook precies wat het diertje zo gevaarlijk kan maken voor landbouwers. Als zij zich vastzuigen in een plant, kunnen zij een schadelijk virus overbrengen. Zodoende leveren de gewassen geen oogst op. Haver, maïs, rijst en tarwe zijn favoriet. Aangezien er in Nederland veel maïs verbouwd wordt, kan de Laodelphax striatellus een potentieel gevaar zijn voor de boeren die dit verbouwen. Volgens ecoloog Garry Bakker van Bureau Stadsnatuur Rotterdam is de planten bespuiten met insecticide de enige manier om ze weg te krijgen, maar: “dat is geen garantie dat ze ook echt weg blijven, want ze kunnen ook overleven in de omliggende graslanden.” Of er ook een meer natuurvriendelijke manier is om de beestjes te bestrijden, is nog onbekend.
Warmer klimaat
Zoals al eerder aangegeven komt deze spoorcicadesoort pas sinds 2017 voor in Nederland. Van origine zijn warmere landen het woongebied. Het is te wijten aan het veranderende Nederlandse klimaat dat de Laodelphax striatellus nu de weg naar Nederland heeft gevonden. Volgens ecoloog Garry Bakker is dit overigens niet de enige cicade die zich in Nederland heeft gevestigd. Hij zegt dat er sinds 2016 steeds meer van dit soort insecten de weg naar ons land gevonden hebben. Inmiddels komen ze in alle provincies voor.
Op dit moment is het nog niet onduidelijk of de Laodelphax striatellus al schade heeft aangericht bij akkerbouwers.
(Bron: Garry Bakker, Nature Today, Eis-Nederland)