Mogelijk grootschalige oplossing voor slechte luchtkwaliteit in steden
Publicatiedatum: 20 december 2017
Het is niet goed gesteld met de luchtkwaliteit in Nederland en vooral in steden hangt er veel roet en fijnstof in de lucht. In de binnenstad van Eindhoven vindt de komende 3 maanden een proef plaats waarbij de lucht gereinigd wordt, waarna schone lucht de stad in wordt geblazen. Hiermee kan de luchtkwaliteit substantieel worden verbeterd, blijkt uit berekeningen.
Longen van de Stad
Maar liefst 30 luchtzuiveringsinstallaties staan er momenteel naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein in Eindhoven. In het project Longen van de Stad werkt milieu-innovatiebedrijf ENS Urban samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de gemeente Eindhoven en Air Liquide. Als de proef slaagt kan dit een grootschalige oplossing betekenen voor de toenemende luchtvervuiling in stedelijke gebieden.
Fijnstof
In steden zorgt het verkeer, met name auto’s en vrachtwagens die op diesel rijden, voor veel luchtvervuiling. Dieselvoertuigen stoten naast het giftige stikstofdioxide ook minuscule roet- en stofdeeltjes uit. Ook als de voertuigen zijn voorzien van roetfilters. In het centrum van Eindhoven geldt daarom al een verbod voor bepaalde vervuilende vrachtwagens. Onderzoekers van de TU/e hebben berekend dat het effect op de luchtkwaliteit van de binnenstad van Eindhoven onverwacht groot kan zijn als fijnstof en roet worden afgevangen in ondergrondse parkeergarages en schone lucht de straat op wordt geblazen. De potentiële verbetering van stadslucht reikt verder dan alleen de directe omgeving waar de lucht wordt gereinigd, blijkt uit computersimulaties en modellen.
Lees ook: longartsen trekken aan de bel: luchtkwaliteit maakt ziek en longfonds maakt luchtvervuiling zichtbaar
(Bron: ANP, NOS)