Meerderheid Kamer tegen gaswinning in Waddengebied

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen gasboringen meer toestaan in de Waddenzee, op de Waddeneilanden en omliggende natuurgebieden.

Mijnbouwwet

De Kamer verzet zich al geruime tijd tegen mogelijke proefboringen bij de Wadden. In een Kamerdebat op woensdag 29 juni 2016 over aanpassing van de door minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorgestelde Mijnbouwwet sprak een meerderheid zich uit tegen boringen in het Waddengebied. De Kamer wil de wet zo aanpassen dat gasboringen bij Schiermonnikoog en Terschelling onmogelijk worden, onder meer door beter te kijken naar mogelijke gevolgen voor mens, natuur en milieu.

Natuurgebied

D66 wil in geen enkel natuurgebied dat onderdeel is van het zogeheten Natura 2000-netwerk gaswinning toestaan. Dat gaat PvdA Jan Vos te ver, omdat er volgens Vos voorlopig nog wel olie en gas nodig zijn. Ook D66 sluit niet uit dat er eventueel onder natuurgebieden moet kunnen worden geboord. Vos: “Je mag niet naar gas boren in de Waddenzee, op de Waddeneilanden mogen geen nieuwe boorinstallaties worden gebouwd en er mag niet meer worden geboord in natuurgebieden aan de Noordzeekant van de eilanden. Maar daarbuiten mag dat wel. Als zo’n veld doorloopt onder de eilanden, dan kan het zijn dat het gas zo via de boorinstallatie naar boven wordt gehaald.”

Proefboringen

Minister Henk Kamp liet eerder weten dat hij de vergunning voor 2 proefboringen bij Schiermonnikoog niet meer kan tegenhouden, omdat alle procedures al zijn afgerond. Het debat werd gevolgd door verontruste bewoners van Terschelling en Schiermonnikoog, die ook protesteerden voor het Kamergebouw.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Natúúrlijk gaat er geboord worden. Er zit gewoon harde cash in de grond en die moet er van de minister van dit kabinet úit! En anders wel naar het idee van zijn opvolger(s). Aardbevingen? Natuur en milieu? Jámmer dan. Liever gaten in de omgeving dan in de begroting. En dat er inzake de door boringen en “winningen” schade is ontstaan die voorheen door bewoners moest worden “aangetoond” maar sinds een gerechterlijk besluit dat tóch door de boorders en winners moet worden gedaan bevalt deze minister al helemáál niet. Een referendum over boren en winnen en aanverwante ellende in natuurschoon of niét. Dát lijkt me wel wat.

    Hanneman says:

    Oh jéé, foutje. Geen gerechterlijk besluit maar “druk van de kamer”. Nouou Henk, dan kan het nog alle kanten uit.