Marker Wadden voor het eerst te bezoeken

Totdat de Marker Wadden helemaal gerealiseerd zijn, duurt het nog wel even, maar de 1e bezoekers hebben afgelopen weekend voet op een nieuw stukje Nederland gezet. Waaronder boswachter André Donker. Hij vertelt erover in de uitzending van Tijd voor MAX van maandag 26 september 2016.

Expeditie Marker Wadden

Op zaterdag 24 en zondag 25 September 2016 organiseerden Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de Expeditie Marker Wadden. Tijdens het evenement konden bezoekers een kijkje nemen op 1e eiland dat inmiddels grotendeels boven water ligt. Bezoekers werden feestelijk ontvangen en kregen uitleg over dit unieke project. Ook konden zij een wandeling maken van 2,5 km over het spiksplinternieuwe eiland in het Markermeer. Uiteindelijk komen er 5 eilanden.

Bezoek per boot

Staatssecretaris Martijn van Dam van Natuur was zaterdag de allereerste bezoeker en erna is het eiland open voor publiek. De Marker Wadden zijn alleen te bereiken via het water en er waren (betaalde) mogelijkheden om erheen te varen vanaf Lelystad of Hoorn, maar bezoekers mochten ook met hun eigen boot komen. Die moesten zich dan wel aanmelden in verband met logistiek en veiligheid.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zet als eerste voet op de Marker Wadden. Foto: ANP.

Herstel

Met de aanleg van de Marker Wadden wordt een belangrijke stap genomen om het natuurlijke evenwicht onder water te herstellen. De voedselketen van algen en plankton, kleine waterdieren, vissen en vogels wordt nu nog bedreigd door een dikke sliblaag op de bodem van het meer. Deze ‘slibdeken’ wordt rond de eilanden verwijderd en dat wordt gebruikt om een voedselrijk wetland te ontwikkelen. De deels vrijgemaakte bodem van het meer komt hierdoor weer tot leven. Mosselbanken kunnen zich herstellen en het fijnste slib uit het water filteren. Het herstel van de onderwater natuur draagt bij aan de vitaliteit van het meer, waardoor de visstand zich naar verwachting zal herstellen.

Voet aan nieuw land. Foto: ANP.

10.000 hectare

In 2016 is Natuurmonumenten gestart met de 1e fase. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. De ambitie is van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee 1 van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

(Bron: Natuurmonumenten, ANP)

Geef een reactie