Jonge dieren zijn niet altijd meteen schattig om te zien.

Lelijke jonge vogels bloeien mooi op, herkent u ze?

Het broedseizoen is in volle gang. De lente laat zich goed zien op dat gebied. Overal beginnen kleine, schattige dieren zich te laten zien. Denk aan lammetjes, kuikentjes en kalfjes. Maar er zijn ook wat jonge dieren die niet zo mooi en schattig zijn bij hun geboorte. Zij hebben even nodig om op te bloeien.

Jonge meerkoeten

Denk bijvoorbeeld aan meerkoeten. De volwassenen zijn mooi zwart met wat witte accenten. Maar als ze net uit het ei komen, dan hebben ze een rood kopje, met een oranje kraag eromheen. Deze haren staan vaak alle kanten op. Dat maakt het niet de meest mooie diertjes.

Meerkoet, jong en volwassen.

Bosuil jongen

Een volwassen bosuil is een prachtexemplaar. Ze zijn er in 3 kleuren: grijs, donkerbruin en roestrood. Ze hebben allemaal lengtestrepen over hun veren heen. Maar dat hebben ze nog niet als ze net uit het ei komen. Dan zijn het veelal grijze, pluizige bolletjes. Ergens heeft het wel wat grappigs. Maar ze worden pas mooi als ze ouder worden.

Bosuil jong en volwassen.

Blauwe reiger

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de blauwe reiger meer grijs dan blauw. Ze kunnen er wat verfomfaaid uitzien, al helemaal jonge exemplaren. Vooral de veren op het hoofd lijken wel op een soort punk kapsel. Dat verdwijnt als ze ouder worden.

Blauwe reiger, jong en volwassen.

Jonge flamingo’s

Zo mooi roze als de volwassen flamingo’s zijn, zo saai van kleur zijn de kleintjes. Ze worden grijs geboren. De kleur krijgen ze later pas. Eerst worden ze nog wit en daarna pas roze of roodachtig. Dat kan wel 2 jaar duren. Een flamingo wordt namelijk roze door het voedsel, door het stofje caroteen. Ze eten onder meer pekelkreeftjes, schaaldieren en slakken.

Flamingo, jong en volwassen.

IJsvogels

De kleuren van een ijsvogel zijn prachtig. De combinatie van blauw en oranje laten het vogeltje stralen. Al is een ijsvogel eigenlijk kleurloos. In de rugveren van het vogeltje zitten geen kleurstoffen. Maar door de weerkaatsing van het licht en de structuur van de veren ontstaat er een blauwe kleur. Eigenlijk is het een optische illusie. Jonge ijsvogels hebben de prachtige kleuren (of de optische illusie) nog niet. Dat komt pas later. Ondanks de naam doet vermoeden, kunnen ijsvogels slecht tegen de kou.

IJsvogels, jong en volwassen.

Jonge papegaaien

Papegaaien zijn er in verschillende soorten en maten. Maar 1 ding hebben ze gemeen: ze hebben prachtige kleuren en veren. Hoe anders is dat als ze net uit het ei komen… Dan zijn ze nog vrij kaal en hebben ze meestal nog weinig kleur. En als de veren wel door beginnen te komen, lijken het in het begin vooral nog harde stekels.

Papegaaien, jong en volwassen.

Sierlijke zwanen

En dan kunnen we uiteraard de zwaan niet vergeten. Zo sierlijk als ze zijn als volwassenen, zo pluizig en donzig zijn ze nog als ze jong zijn. Het is een beetje zoals met de bosuil. Het heeft ergens wel iets schattigs, maar als ze volwassen zijn, zijn ze pas echt mooi.

Zwanen, jong en volwassen.

Beleef de lente

Veel van de genoemde dieren zijn in de Nederlandse natuur te vinden. Maar let wel op als u in het broedseizoen de bossen in gaat. Van halverwege maart tot halverwege juli krijgen veel dieren jongen. Geniet van de natuur, maar verstoor de dieren niet. Blijf op de paden, houd uw hond aan de lijn en houd afstand van de dieren. Wist u dat u vanuit huis ook een hoop jonge dieren kunt bekijken? Jaarlijks zet de Vogelbescherming verschillende camera’s bij vogels. Zo kunt u tijdens Beleef de Lente meekijken bij het broedseizoen.

(Bron: Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, Beekse Bergen, Natuurmonumenten, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie