Naar cookieinstellingen
essen

Landelijke zoektocht naar gezonde essen om boomsoort te redden

Als er niet snel iets gebeurt dan dreigt de es uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. Van de ongeveer 10 miljoen essen in ons land is 80 procent aangetast door de essentaksterfte. Een schimmelziekte waar nog geen remedie tegen gevonden is.

Grootschalige kap

De schimmel is 7 jaar geleden pas voor het eerst in ons land aangetroffen en heeft zich razendsnel verspreid. De es staat nu nog op de derde plaats van meest aangeplante bomen, achter de eik en de linde. De meeste essen staan in Flevoland, Groningen en Noord- en Zuid-Holland. De komende jaren worden op grote schaal aangetaste essen gekapt. Verzwakte exemplaren kunnen namelijk omvallen, met alle gevaar van dien, als zij bijvoorbeeld bij wegen, singels of langs bospaden staan. Er komen andere boomsoorten voor in de plaats. Niet alle zieke essen worden weggehaald. Essen die dieper in het bos staan en bezwijken kunnen daar gewoon blijven liggen.

Op zoek naar resistente essen

Voorlopig worden er geen nieuwe essen geplant, omdat die een groot risico lopen ook ziek te worden. Wetenschappers zoeken een oplossing en daarbij kijken ze vooral naar nog gezonde essen die waarschijnlijk resistent zijn. Dat hebben Staatsbosbeheer en de Vereniging van bos- en natuurterreineigenaren (VBNE) aangekondigd. De operatie gaat zo’n 4 tot 5 jaar duren en kost tussen de 10 en 20 miljoen euro, schat de zegsman van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft nog geen financiële dekking gevonden voor deze kosten.

Uw hulp is welkom

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland roept de hulp van het publiek in bij de zoektocht naar de nog gezonde essen. Waarnemingen kunnen doorgegeven worden via essentaksterfte.nu, waarbij men de locatie van essen kan aangeven met daarbij een indicatie van de mate van aantasting. Zo wordt een overzicht gemaakt waarbij wordt gekeken waar er alleen maar zieke en dode essen staan in Nederland en waar er nog gezonde exemplaren te vinden zijn. Uit alle meldingen worden gezonde essen geïdentificeerd die tussen vele dode en aangetaste essen staan. Deze gezonde bomen zijn mogelijk resistent of tolerant tegen de essentaksterfte. Het doel is om op korte termijn minimaal 200 van de beste bomen te vermeerderen en zo veilig te stellen. Op termijn hopen de onderzoekers zo nieuwe, minder vatbare essen te kweken.

(Bron: ANP, naturetoday.com)

Geef een reactie

Reactie

    Rieja says:

    Is het niet zo dat schimmels en bacteriën extra hard groeien door elektromagnetische velden van ons milieu welke schrikbarend vol zit van de onzichtbare, onhoorbare en niet te ruiken elektromagnetische radiogolven? EM radiogolven die ‘nodig’ zijn voor al ons draadloze gebruik?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.