Koudere hondsdagen dan andere jaren
Publicatiedatum: 27 juli 2024
Normaal gesproken zijn de hondsdagen de warmste periode van het jaar. Het gaat dan om de periode tussen 20 juli en 20 augustus. De temperatuur komt dan gemiddeld uit op 23 graden. Maar in 2024 hebben we ander weer dan gebruikelijk en dat geldt ook voor de hondsdagen.
Wat zijn de hondsdagen?
In de 4 weken dat het het warmst is in Nederland, is er een grotere kans op buien en onweer. In deze periode zijn de meeste hittegolven. Ook is dit de enige periode in het jaar waarin het nooit vriest. De luchtvochtigheid is dan ook hoog, waardoor eten sneller bederft. Laat restjes bijvoorbeeld dan ook niet te lang afkoelen, maar zet ze snel in de koelkast. Anders is de kans op voedselvergiftiging groter. Ook zijn er meer fruitvliegjes te vinden, omdat fruit ook sneller bederft.
Koudere periode dan gebruikelijk
In 2024 zijn de hondsdagen gemiddeld kouder dan gebruikelijk. Waar de temperatuur normaal tussen de 21 en 25 graden ligt, is dat nu hooguit 18 tot 22 graden. Het hele jaar is al kouder en regenachtiger dan gebruikelijk en dat trekt door in de zomer.
Wat is de oorsprong van de hondsdagen?
De naam hondsdagen komt uit de astronomie. De ster Sirius is degene die wij normaal als helderste zien. Deze valt onder het sterrenbeeld Grote Hond. Daar komt de naam dan ook vandaan. Maar rond 20 juli komt hij tegelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar.
Wanneer deze ster niet meer zichtbaar is, begint een andere periode. Vroeger werd gedacht dat het weer van het begin van de hondsdagen aangeeft hoe het weer de periode erna zou zijn. Dus zijn de eerste dagen heel mooi, dan zal dat de weken erna ook zo zijn. Maar tegenwoordig weten we dat het juist een periode met wisselvallig weer kan zijn.
(Bron: archief, Weeronline, Weer.nl. Foto: Shutterstock)