September 2017 is koud en nat verlopen. Sterker nog: het is de natste september sinds 2001. Kort geleden heeft meteoroloog Alfred Snoek ons geleerd dat er een sterk verband is tussen warm weer en veel regen, dus hoe komt het dat het nu, tijdens een koude maand, toch veel regent? Wij vragen het Moniek Wulms van MeteoGroup.
Lagedrukgebieden en storingen
Wulms is eveneens meteoroloog en legt ons uit dat niet alleen de temperatuur invloed heeft op de hoeveelheid regen die er valt in ons land. “Dit heeft ook te maken met de positie van lagedrukgebieden. Rondom een lagedrukgebied circuleren storingen: regengebieden of buien. Ook gaat dat soms gepaard met veel wind, aldus Wulms. Momenteel trekken er geregeld storingen over onze omgeving, waardoor het weer de komende dagen dus ‘slechter’ is. In het onderstaande filmpje vertelt Moniek Wulms meer over hoe een lagedrukgebied ontstaat en wat de gevolgen ervan kunnen zijn
Accepteer de cookies om dit element te weergeven.
Klimaatverandering
Het is overigens niet zo dat 1 koude maand wil zeggen dat de aarde niet opwarmt. “Dit gebeurt wel degelijk, want het is gemiddeld zeker 1 graad warmer dan 100 jaar geleden”, vertelt Wulms als we haar bellen. In Nederland houdt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut de temperatuursveranderingen bij. Uit hun onderzoek blijkt dat de gemiddelde temperatuur tussen 1901 en 2012 met 1,8 graden Celsius is gestegen. Het grootste gedeelte van deze toename heeft plaatsgevonden na 1951.
Omdat land en water opwarmen, komt er meer vocht in de lucht. Warme lucht stijgt namelijk op, terwijl koude juist daalt. Daardoor worden de wolken zwaar en valt er meer water uit als het regent. Gemiddeld is er 26 procent meer regen gevallen in ons land tussen 1910 en 2013. Over het algemeen zijn alle seizoenen, behalve de zomer, natter geworden.
Meer weten over het weer van 28 september 2017? Op maxvandaag.nl vindt u dagelijks een weerbericht dat is gemaakt door de meteorologen van MeteoGroup.
Met dank aan Moniek Wulms
(Bron: KNMI, MeteoGroup, Het Parool)